arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednikov predlog za nacionalno predstavnico v Eurojust poslan v Državni zbor

Ljubljana, 05/12/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes podpisal predlog, ki ga je urad predsednika poslal v Državni zbor RS, da naj za nacionalno predstavnico v Eurojust imenuje Barbaro Brezigar, vrhovno državno tožilko.

Ministrstvo za pravosodje je na podlagi Pristopne pogodbe Evropski uniji, ki jo je Republika Slovenija podpisala 16. aprila 2003 v Atenah, ter na podlagi zakona o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč v Uradnem listu RS, št. 26-29 z dne 26.3.2004 objavilo razpis za eno mesto za nacionalnega predstavnika v Eurojust.

Gospa Barbara Brezigar, vrhovna državna tožilka na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije, se je edina prijavila na razpisano mesto. Vlada Republike Slovenije je pozitivno mnenje o primernosti kandidatke za opravljanje funkcije nacionalnega predstavnika v Eurojust sprejela na seji 6.5.2004, Sodni svet pa je pozitivno mnenje h kandidaturi vrhovne državne tožilke Barbare Brezigar na razpisano mesto nacionalnega predstavnika v Eurojust, podal 22. aprila.

Barbara Brezigar je univerzitetna diplomirana pravnica. Aktivno govori angleški jezik, ki se pri Eurojustu uporablja kot uradni jezik in pasivno francoski ter nemški jezik. Z odločbo Vlade RS je bila 14.5.1998 imenovana za vrhovno državno tožilko in od tedaj je v službenem razmerju na Vrhovnem državnem tožilstvu RS kot vrhovna državna tožilka. Predvsem je kot prva vodja skupine državnih tožilcev za posebne zadeve pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS sodelovala pri reševanju konkretnih primerov hudega mednarodnega kriminala in ob tem navezala veliko stikov s kolegi iz pravosodnih organov v Evropi. Prav spodbujanje in omogočanje takšnega sodelovanja in pomoč pri preiskavah in pregonu težkih kaznivih dejanj mednarodnega kriminala, pa je naloga novega telesa v EU – Eurojusta. Tudi s strokovnimi referati v angleškem jeziku je v zadnjih letih sodelovala na več mednarodnih simpozijih in konferencah ter delavnicah. Kot ekspert za kazniva dejanja s področja pranja denarja pa je štiri leta delovala kot članica Odbora strokovnjakov za ocenjevanje ukrepov za preprečevanje pranja denarja pri Svetu Evrope in ocenjevala stanje na tem področju v posameznih evropskih državah. Na povabilo OZN in vlade ZDA je kot referent sodelovala na različnih seminarjih po Evropi. S svojimi referati je sodelovala na Dnevih pravnikov v Portorožu, s predavanji na Ekonomski in Pravni fakulteti v Ljubljani je študentom obeh fakultet predstavila praktično delo državnega tožilca pri pregonu organiziranega kriminala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani