arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Slovenski predsednik na dvostranskih srečanjih o pomenu sodelovanja manjših držav

New York, 09/25/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je v New Yorku udeležil zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, kjer bo imel jutri dopoldne v okviru splošne razprave tudi govor. Ob zasedanju se je predsednik to dopoldne na dvostranskih srečanjih sestal s predsednikom vlade Kneževine Andore Marcom Fornejem Molnejem in predsednikom Albanije Alfredom Moisiujem.

Klikni za povečavo Predsednik vlade Andore gospod Molne je v pogovoru izpostavil nujnost okrepljenega sodelovanja med državama, zlasti v času, ko obe državi prevzemata obveznosti polnopravnega članstva v mednarodnih organizacijah. Sodelovanje manjših državah na multilateralnem področju je izrednega pomena, zato se zavzemamo za okrepitev odnosov, zlasti med državami, ki so že članice Evropske unije in ostalih, ki so še v procesih sklepanja dvostranskih sporazumov, je še dejal predsednik Molne. Oba sogovornika sta se zavzela tudi za povečanje blagovne menjave med državama.

Klikni za povečavo Predsednik Albanije Alfred Moisiu in slovenski predsednik Drnovšek sta se v pogovoru zavzela za okrepitev sodelovanja med državama, tako na političnem, gospodarskem kot na drugih področjih. Predsednik je dejal, da so prizadevanja Albanija za izvajanje reformnega procesa v državi ter njene aktivnosti za utrjevanje reda in stabilnosti v državi, prava pot za doseganje stabilnosti tudi v širši regiji. Albanski predsednik je predstavil situacijo v državi v predvolilnem času ter dejal, da si njihova država prizadeva za enake cilje kot Slovenija, članstvo v Evropski uniji in Nato. Albanija je tudi pobudnica tesnejšega trilateralnega sodelovanja s Hrvaško in Makedonijo, katerega cilje je čim hitrejše vključevanje v zvezo Nato, je še dejal albanski predsednik. Slovenski strani je na pobudo slovenskega predsednika nato predstavil stališče njegove države do reševanja kosovske krize in pri tem dejal, da bi države tega območja morale postati odprt prostor, kjer se v strpnem dialogu dogovarjajo predstavniki različnih kultur in civilizacij. Dejal je tudi, da je pogoj za politično stabilnost na tem območju, doseganje takšnega življenjskega standarda, ki bo ljudem na območju Kosova in držav v soseščini, omogočal dostojno življenje.

Ob koncu se je slovenskemu predsedniku zahvalil za vlogo Slovenije in pozornost, ki jo Slovenija namenja regiji JV Evrope.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani