arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek o izzivih sodstva ob vstopu v Evropsko unijo z nekdanjim predsednikom avstrijskega ustavnega sodišča

Ljubljana, 12/18/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob dnevu ustavnosti, sprejel nekdanjega dolgoletnega predsednika Ustavnega sodišča Avstrije Ludwiga Adamovicha, ki se je dopoldne na Ustavnem sodišču Slovenije udeležil slovesnosti ob sprejetju prve ustave samostojne Slovenije pred 12 leti. Gospod Adamovich je slovenskemu predsedniku predstavil delo avstrijskega ustavnega sodišča in nekatere izzive, s katerimi se je to sodišče v času njegovega vodenja srečevalo. Sogovornika sta govorila tudi o izzivih sodstva v luči spoštovanja in izvrševanja evropskega pravnega reda. Na vprašanje kako bi bilo možno izvajati listino o temeljnih pravicah ob njeni vključitvi v ustavno pogodbo Evropske unije, ki se pripravlja, je gospod Adamovich dejal, da je za zdaj še vse odprto. Glede prilagajanja domače zakonodaje na podlagi listine o temeljnih pravicah, pa avstrijski ustavni strokovnjaki mnenja redno izmenjujejo tudi s predstavniki slovenskega ustavnega sodišča.

Predsednica slovenskega ustavnega sodišča Dragica Wedam Lukič je ob tem poudarila pomen izmenjave informacij in pogledov na dileme, ki ob vstopu v Evropsko unijo nastajajo v posameznih nacionalnih ureditvah.

Možnost takšne izmenjave bo tudi na mednarodni konferenci, ki bo prav na to temo prihodnje leto potekala na Bledu.

Ob koncu se je predsednik dr. Drnovšek zahvalil za podane izkušnje in poglede in gostu iz Avstrije zaželel uspešno reševanje strokovnih izzivov tudi v prihodnje.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani