arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Uspešen prvi dan obiska v Bolgariji

Sofija, Bolgarija, 06/17/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se na povabilo bolgarskega predsednika Georgija Parvanova danes in jutri mudi na uradnem obisku v Bolgariji. Deželi povezujejo dobri medsebojni odnosi ter želja po okrepitvi vsestranskega sodelovanja. Blagovna menjava med Slovenijo in Bolgarijo je močno oživela s članstvom Bolgarije v CEFTI. Državi pa sta lani uresničili enega od strateških ciljev obeh držav, to je povabilo za članstvo v Natu, kar bo še okrepilo njuno sodelovanje znotraj evroatlantskih institucij. Vstop Slovenije v Evropsko unijo prihodnje leto bo nedvomno prispeval k še bolj poglobljenemu sodelovanju. Slovenija je izrazila pripravljenost nuditi Bolgariji vso potrebno podporo in pomoč v njihovih pripravah na članstvo v EU. Že v okviru obiska predsednika dr. Drnovška bo v Sofiji potekal seminar na temo "Zaključna faza pogajanj; pridobljene izkušnje", kjer bo o izkušnjah Slovenije v zadnji fazi pogajanj z EU govoril minister za evropske zadeve dr. Janez Potočnik.

Klikni za povečavo Predsednika dr. Drnovška je ob prihodu sprejel gostitelj, predsednik Parvanov.Po sprejemu z vojaškimi častmi na Trgu sv. Alexandra Nevskega, je predsednik dr. Drnovšek položil venec na Spomenik neznanega vojaka. V okviru uradnih pogovorov sta predsednika izrazila pripravljenost po nadaljevanju intenzivnega političnega in kulturnega dialoga med Slovenijo in Bolgarijo. Državi imata skupne korenine in cilje in oboje zahteva aktivnejše sodelovanje, je dejal bolgarski predsednik. Predsednika sta poudarila pomen čimprejšnjega sprejetja določenih sporazumov med državama, zlasti Sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki bo nudil osnovo za krepitev blagovne menjave. Slovenski predsednik je dejal, da je trend gospodarske menjave pozitiven in izpostavil pripravljenost slovenskih podjetij po okrepitvi investicij. Glede evropskega združevanja pa je dr. Drnovšek dejal, da bi morali v teh procesih združevanja določeno pozornost posvetiti tudi slovanskemu kontekstu. Ob tej priložnosti je bolgarskega kolega seznanil s pripravami na Forum slovanskih kultur, ki bo ob podpori številnih slovanskih držav potekal v Sloveniji. Izmenjala pa sta mnenja tudi o možnosti poglobljenega sodelovanja na obrambnem področju, zlasti po polnopravnem članstvu obeh držav v Natu.

Klikni za povečavo Po dvostranskem srečanju je slovenski predsednik na tiskovni konferenci povedal: "Gospod predsednik vesel sem, da smo na obisku v Bolgariji, naši odnosi so odlični in razvijali smo jih od slovenske osamosvojitve leta 1991 dalje.Ta obisk je priložnost za preverjanje novih področjih sodelovanja in potrebnosti sprejetja določenih sporazumov. Možnosti za gospodarsko sodelovanje obstajajo, čeprav je trend že sedaj pozitiven. Ko sem se pogovarjal z našimi gospodarstveniki v Sloveniji, sem opazil, da obstaja interes za več investicij. Prepričan sem, da bo Bolgarija uspešno končala pogajanja z Evropsko unijo do leta 2004 in leta 2007 postala polnopravna članica. Slovenija zelo podpira čimprejšnjo vključitev Bolgarije v EU. Bolgarija bo drugo leto predsedovala OVSE, Slovenija pa bo OVSE predsedovala leta 2005. Gre za pomembni nalogi, ki sta ju dobili naši državi in sodelovanje bo potrebno in koristno tudi pri izvajanju te naloge. Bolgarija in Slovenija sta pomembna elementa stabilnosti v JV Evropi. Obe državi mejita na države nekdanje Jugoslavije, na države, kjer je še vedno določena nestabilnost in prizadevali si bomo, da bi tudi te države postale povsem stabilne in dobile priložnost za postopno vključevanje v Evropsko unijo. V naših odnosih vidim zelo veliko pozitivnih elementov in možnosti za prihodnje sodelovanje", je še dejal slovenski predsednik.

Na vprašanje TV Slovenija, kako lahko Slovenija pomaga Bolgariji v pogajanjih, je predsednik odgovoril, da je ga na tej poti spremlja tudi minister za evropske zadeve dr. Janez Potočnik in da je evropska tema prevladujoča tema pogovorov, ter nadaljeval: "Jutri bo ministrstvo za evropske zadeve izvedlo strokoven posvet o sklepnih finančnih pogajanjih, kjer ima Slovenija nekaj znanja in izkušenj. Za Bolgarijo je zelo pomembno vedenje, kako že v predpristopnem času izkoristiti razpoložljive možnosti in sredstva. Seveda bomo sodelovali tudi z drugimi izkušnjami, ki smo jih že pridobili in si jih bomo pridobili. Slovenija bo od maja 2004 nastopala kot polnopravna članica, s pravico soodločanja in mislim, da bo tudi v tem kontekstu naše sodelovanje in podpora pomembna", je še povedal predsednik dr. Drnovšek.

Predsednika dr. Drnovška je nato sprejel Patriarh pravoslavne cerkve Maxim, s katerim sta se pogovarjala o nujnosti spodbujanja dialoga med civilizacijami in verstvi ter spodbujanja strpnosti in sodelovanja med pripadniki različnih religij. Predsednik republike je ob tem poudaril pomen vloge bolgarske pravoslavne cerkve v zgodovini bolgarskega naroda in države, zaradi česar je tudi vesel, da je na obisku pri Patriarhu. Hkrati je spomnil, da oba naroda veže tudi slovanski element, kar pomeni, da imamo veliko skupnega ter zaželel, da bi bilo naše sodelovanje čimbolj raznovrstno in široko.

Jutri si bo predsednik dr. Drnovšek ogledal znameniti Rilski samostan, srečal pa se bo tudi s predsednikom bolgarske Vlade Simeonom Saxe-Coburg Gothom ter predsednikom Državnega zbora Ognianom Gerjikovim.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani