arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek govornik na 59. zasedanju Generalne skupščine OZN

Ljubljana, 09/17/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek bo v torek, 21. septembra, nastopil v okviru splošne razprave na Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku. Predsednik dr. Drnovšek bo nastopil na prvi dan splošne razprave, ki jo bo ob 10. uri po newyorškem času z uvodnim nastopom otvoril generalni sekretar OZN Kofi Annan, za njim bosta nastopila predsednika Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva in predsednik ZDA George W. Bush. V imenu EU bo nastopil minister za zunanje zadeve Nizozemske Bernard Bot. Takoj za njim, predvidoma ob 12.30 uri po newyorškem času, pa bo na razpravi govoril slovenski predsednik dr. Drnovšek.

Predsednik dr. Drnovšek se bo ob robu zasedanja sestal tudi z generalnim sekretarjem OZN Kofijem Annanom. Predvidena so tudi dvostranska srečanja s predsedniki držav. Zaenkrat sta potrjeni srečanji s predsednikom Gruzije, Mikhailom Saakashvilijem, ter predsednikom Slovaške, Ivanom Gašparovičem.

Slovenija ima za seboj dobro desetletje delovanja v Združenih narodih. V organizacijo, ki ima danes 191 držav članic, smo bili sprejeti 22. maja 1992. Slovenija si je v času članstva, še zlasti pa v času, ko je bila nestalna članica Varnostnega sveta v letih 1998 - 1999, dejavno prizadevala za učinkovito prilagajanje OZN novim možnostim in izzivom, ki jih je prineslo novo tisočletje. V tem duhu Slovenija podpira prizadevanja generalnega sekretarja OZN Kofija Annana za reformo organizacije. S sprejetjem Deklaracije tisočletja leta 2000 so vodje držav in vlad začrtali glavne smeri delovanja OZN ter njeno mesto in vlogo v sodobni mednarodni skupnosti. V vlogi predsedujoče OVSE v letu 2005 bo Slovenija dejavno sodelovala tudi pri dialogu Združenih narodov z regionalnimi organizacijami.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani