arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na obisku v domu starejših občanov Maribor Tabor (10. januar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik v nagovoru predstavnikom društev za boj proti raku o pomenu zdravega načina življenja

Ljubljana, 03/03/2004  |  govor


Klikni za povečavo
ikona avdionagovor predsednika Dr. Drnovška



Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob tednu boja proti raku, danes pripravil sprejem za predstavnike Zveze slovenskih društev za boj proti raku ter posameznih društev. Teden boja proti raku letos poteka pod geslom "Zdravo življenje-manj raka". Predsednik dr. Drnovšek je v uvodnem nagovoru poudaril pomen dela društev za boj proti raku ter nadaljeval:

Klikni za povečavo"Teden boja proti raku je priložnost, da pozdravim vse, ki se v okviru društev ali zdravstva borite s to boleznijo. Skušate čim bolj ublažiti njene posledice, pomagate pri okrevanju in preventivi. Delo društev za boj proti raku je zelo pomembno. Civilna družba, če tako rečem, lahko veliko prispeva k osveščenosti prebivalstva o nevarnostih nezdravega načina življenja, o pomenu zdrave prehrane, zdravega načina življenja in pomenu ustvarjanja manj stresnega in konfliktnega življenjskega in delovnega okolja. Ustvarjanja takšnega okolja, kjer bi prevladovalo več pozitivne energije in volje. Vse boljša osveščenost in preventiva lahko preprečita nastanek novih bolezni in pomagata potencialnim pacientom, da se pravočasno izognejo nevarnosti. Pri tem veliko vlogo igra naše zdravstvo, zdravniki, kirurgi in ne smemo pozabiti na medicinske sestre, katerih vloga je zelo pomembna.

Pri soočanju z boleznijo, ki je pretres za vsakogar, ko se z njo sreča, pa lahko pomaga prav vsak, tako v družinskem okolju kot na delovnem mestu. Vsi lahko zelo veliko prispevamo k temu, da se bolezen na najboljši način pozdravi in da se zmanjšajo psihične in druge obremenitve, ki jih človek, ki gre skozi proces zdravljenja, doživlja. Pri tem ni važna le ozdravitev pacientov, pač pa tudi ohranjanje čim boljše kvalitete življenja, tudi po izkušnji s tovrstno boleznijo. Važno je, da se po ozdravitivi posamezniki na primeren način vključijo v vse naše dejavnosti in da imamo do bolezni tudi primeren odnos.

Ob tej priložnosti bi se v imenu države rad zahvalil za vašo dejavnost in vas vzpodbudil, da bi s to aktivnostjo nadaljevali in k njej pritegnili še druge. Skupaj bomo z različnimi oblikami delovanja v boju s to boleznijo lahko dosegli več".
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani