arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Emilu Gaspariju odlikovanje Red za zasluge

Ljubljana, 06/28/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes Emilu Gaspariju za zasluge in osebni prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi gospodarskih vezi med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike ter za vsa dejanja v dobro Sloveniji vročil odlikovanje Red za zasluge.

Na slavnostnem dogodku je dr. Drnovšek po podelitvi odlikovanja dejal (nelektorirano):
"Spoštovani, z veseljem sem podelil odlikovanje gospodu Gaspariju, ki ga poznam že precej let. Veliko je storil za prepoznavnost Slovenije v Združenih državah Amerike, veliko je storil za naše medsebojno sodelovanje in vedno je bil na razpolago Slovencem, tudi našim podjetjem, ko smo iskali najboljše načine, najboljše poti, kako se uveljaviti v Združenih državah Amerike. Iskreno mu čestitam za to odlikovanje in pa za vse, kar je do sedaj storil."

Emil Gaspari, poslovnež slovenskega rodu, ki od leta 1961 živi v ZDA, se je zahvalil (nelektorirano):
"Gospod predsednik, z velikim spoštovanjem sprejemam vaše odlikovanje, čeprav ste me spravili v čisto "v pat pozicijo". Ampak ne glede na to, bi se zahvalil Sloveniji in vam za to veliko in častno priznanje in bi samo ob tej priliki zaželel leto 2006; leto 2006 je 15 let osamosvojitve Slovenije."Happy birthday to all of you, to Slovenia and Slovenians, it is 15 years." 2006. leto je tudi zelo pomembno za mojo kariero. 17. junija 1961 sem prišel na ameriška tla. Za tri tedne, izgubil sem orientacijo in sem še vedno tam. 2006 je tudi leto, ko bova z mojo soprogo praznovala 40. letnico poroke in je zato leto 2006 res zelo pomembno. "Thank you, Ann." Slovenija, kaj je Slovenija? Slovenija je moja duša, Slovenija je moje srce, Slovenija so moje korenine. Ne glede na to, da sem daleč, sem vedno blizu. In to bom delal, dokler bo zdravje zdržalo in bom podprl Slovenijo, kjer se le da. Skoraj sem izgubil misel, ker imam pač metuljčke v želodcu, angleške in ameriške, slovenske, ampak ne glede na to, bi rad samo še dodal, da ta medalja praktično pripada osebi, ki je tudi z nami in ji s srcem predajam vaše odlikovanje – moji ženi, ki me je vzela, ki je potrpela za vse, ki je vzela Slovenijo kot novo deželo, kot njeno novo domovino in s skupnimi močmi in z njeno podporo lahko nadaljujem z akcijami, ki želim, da doprinesejo Sloveniji. Lepa hvala vsem. Zahvalil bi se tudi Jocu Žnidaršiču in Ani za začetek tega projekta in vsem, ki so sodelovali, prijateljem, sodelavcem, spoštovanim gostom. Hvala za vse, lepo ste me presenetili."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani