arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem evropske ustavne pogodbe je ključna naloga EU

Pariz, Francija, 03/12/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek danes nadaljuje uradni obisk v Franciji, kjer se je dopoldne že srečal z ministrom za zunanje zadeve Francije, Dominiqueom de Villepinom, popoldne pa se bo v Elizejski palači sestal z gostiteljem, predsednikom Republike Francije Jacquesom Chiracom.

Osrednja tema pogovorov z ministrom Villepinom je bila namenjena izmenjavi stališč glede sprejemanja evropske ustavne pogodbe. Francoski minister je uvodoma pohvalil napore Slovenije, ki jih je vložila v proces približevanja k Evropski uniji. Sogovornika sta poudarila potrebo po enotnosti evropskih držav za sprejem ustavne pogodbe, ki je prioritetna in ključna naloga Evropske unije.

Klikni za povečavoStrinjala sta se, da so možnosti za sprejem evropske ustave v času irskega predsedovanja, majhne. Številni dogodki kot so volitve, pogajanja o prihodnji finančni perspektivi unije, vplivajo na proces sprejemanja ustave, kar otežuje proces sprejemanja. Kot se je izrazil francoski minister, bi se ob nesprejetju ustavne pogodbe lahko začela oblikovati nova jedra. Minister je tudi izpostavil potrebo po notranji konsolidaciji. Delo v evropski petindvajseterici ne bo lahko in bo zahtevalo veliko volje in energije, je dejal minister Villepin in dejal, da jo premoreta tako Slovenija, kot Francija.

V nadaljevanju sta se pogovarjala tudi o državah Zahodnega Balkana. Slovenski predsednik je povedal, da bo Slovenija s svojimi izkušnjami in poznavanjem območja igrala aktivno vlogo in poudaril pomen evropske perspektive za nadaljnjo stabilizacijo regije.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani