arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na prireditvi Študentska arena (Ljubljana, 18.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik Drnovšek z vrhovnim poveljnikom Nata za Evropo o preoblikovanju zavezništva

Brdo pri Kranju, 02/12/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel vrhovnega poveljnika zavezniških sil Nata za Evropo, generala Jamesa Jonesa, ki se mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji. General Jones je predsedniku uvodoma izrazil zadovoljstvo nad obiskom, kjer se je dobro seznanil s procesi obrambnih reform, ki v doseganju povezljivosti z Natom potekajo v Sloveniji.

Predsednik Drnovšek je dejal, da se je Nato znašel pred veliki izzivi in da bo Slovenija kot nova članica pri preoblikovanju zavezništva sodelovala po svojih močeh. Naš prispevek bo v soglasju z novimi smernicami Nata, ki stremi k vse večji učinkovitosti in kvaliteti in manj k velikosti oboroženih sil. Predsednik je generala Jonesa nato seznanil z vlogo Slovenije, ki jo igra na področju JV Evrope in dodal, da Z Balkan še vedno zahteva ustrezno pozornost mednarodne skupnosti.

General Jones je predsedniku nato predstavil smernice preoblikovanje Nata. Transformacija Nata ni omejena le na vojsko, ampak mora priti do nje v procesih odločanja, kjer je potrebna večja hitrost in odzivnost. V nadaljevanju ga je seznanil tudi z nedavnim obiskom v Afganistanu, kjer Nato prvič izvaja tako obsežno operacijo izven Evrope. Slovenci bomo v Natovi operaciji sodelovali s kontingentom, ki bo deloval v okviru mednarodne brigade Kabul.

Sogovornika sta govorila tudi o sodelovanju med Evropsko unijo in Natom. Predsednik je ob tem izrazil stališče, da do podvojevanja vojaških zmogljivosti ne bi smelo priti. Ob koncu je general Jones dejal, da z velikimi pričakovanju gledajo na širitev zavezništva na 26 držav in na sodelovanje Slovenije kot polnopravne članice. Sočasno se je predsedniku zahvalil za dobro sodelovanje in prizadevanja naše države v procesu preoblikovanja in približevanja zvezi Nato ter pohvalil delo naših predstavnikov na sedežu Nata in v Shape-u.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani