arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Vloga znanosti je v svetovni tekmi temeljnega pomena

Ljubljana, 12/10/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v okviru Pogovorov o prihodnosti Slovenije z vabljenimi predstavniki univerz, državnih institucij, uglednimi znanstveniki in gospodarstveniki, opravil pogovore o vlogi znanja in znanosti v Sloveniji. Pogovori so bili organizirani v sodelovanju s SAZU. Po pogovorih o strateških zunanjepolitičnih usmeritvah Slovenije in po pogovorih o vprašanju vrednot in spoštovanju človekovih pravic, je bil to tretji sklop pogovorov pri predsedniku republike.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek je uvodoma izpostavil aktivno vlogo slovenskih potencialov za enakovredno vključitev v svetovno gospodarsko tekmo, v kateri je vloga znanosti temeljnega pomena. Po mnenju predsednika dr. Drnovška bo morala ne samo Slovenija, ampak tudi Evropa, ki marsikje na področju znanosti in gospodarstva zaostaja za ZDA, najti hitrejše možnosti razvoja in prodora na svetovni trg. Vprašanje, ki se tukaj postavlja je, kakšen vzorec naj izbere Slovenija.

Klikni za povečavo Ali naj država izbira panoge in dejavnosti in določa, katere so prioritetne in potem v te usmerja čim več sredstev, vključno z znanstvenim delom? Po mnenju predsednika je potrebno s strani države zagotoviti potrebne instrumente, ki bi gospodarskim in tudi znanstvenim subjektom omogočili čim hitrejše prilagajanje napredkom drugje po svetu. Potrebno je zagotoviti tudi čim več medsebojne komunikacije, ki je v Sloveniji velikokrat manjka.

Klikni za povečavo Pri tem je izpostavil zlasti komunikacije med različnimi ministrstvi, različnim znanstvenimi in drugimi institucijami; komunikacije med gospodarstvom, državo in znanostjo. V takšnih medsebojnih komunikacijah bi lahko po mnenju predsednika dr. Drnovška, našli tiste prave in hitre odgovore na svetovne izzive.

Magnetogram pogovorov je objavljen.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani