arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Odlikovanje Slovenski matici ob 140 – letnici delovanja

Brdo pri Kranju, 02/04/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik dr. Janez Drnovšek je vročil odlikovanje - Častni znak svobode Republike Slovenije Slovenski matici ob 140. obletnici delovanja za izjemen delež pri širjenju knjige in kulturnem znanstvene poslanstvu med Slovenci.Nagovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška (neavtoriziran zapis):


Spoštovane gospe in gospodje, 140 let Slovenske matice je častitljiv in pomemben jubilej. Zato je prav, da slovenska država to intstitucijo na ustrezen način počasti. Ob 140 letnici delovanja se spominjamo vidnih Slovencev, kulturnikov, znanstvenikov, ki so delovali v okviru Slovenske matice. Spomnimo se delovanja, ki je bistveno prispevalo k utrjevanju in razvoju slovenstva. Veliko pomembnih del je bilo izdanih v okviru Slovenske matice, veliko volje in energije vložene v ohranjanje naše identitete.

Slovenska matica ostaja pomembna institucija v samostojni slovenski državi. S svojim delovanjem ohranja tradicijo in daje svoj prispevek k sedanjosti in tudi prihodnosti. Slovenija z dvema milijonoma prebivalcev nikoli ne bo pomembno knjižno tržišče, kjer bi lahko prevladovali samo tržni kriteriji. Potrebno bo slediti kvaliteti. Tisti kvaliteti, ki je pomembna za ohranjanje slovenske identitete in slovenstva. Prepričan sem, da bo Slovenska matica v omenjenem okviru še naprej temeljna institucija. Ob tej priložnosti bi vam rad še enkrat čestital za pomemben jubilej in za vaše delovanje v zadnjem obdobju.

Obrazložitev odlikovanja odl_sm_02.02_2004.pdf
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani