arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ministrstvo za finance je del vlade

Ljubljana, 09/13/2006  |  sporočilo za javnost


Urad predsednika Republike Slovenije je 8. junija 2006 na Ministrstvo za finance poslal predlog za povišanje razpoložljivih sredstev v skupnem znesku 180 milijonov tolarjev. Ker je ministrstvo predlagalo, da mora Urad preveriti vse notranje rezerve, smo prvotni predlog 28. avgusta 2006 znižali za skoraj 50 odstotkov, in sicer na 85 milijonov tolarjev. Na to dopolnjeno vlogo s strani ministrstva še nismo prejeli odgovora. Zaradi tega smo na ministrstvo v preteklih dneh poslali dopis - urgenco, da naj se poskrbi vse potrebno, da bo Vlada o predlogu za dodatna sredstva čimprej odločila, po možnosti že na prvi naslednji seji Vlade Republike Slovenije. Odgovora nismo prejeli.

Urad predsednika Republike Slovenije je torej za dodatna proračunska sredstva prosil Ministrstvo za finance, ki je del vlade. Pogojevanje s strani vlade, da bo ministrstvo vladi posredovalo vlogo za razporeditev dodatnih sredstev, ko se bosta oba predsednika dogovorila o rešitvi nastale situacije, predsednik republike dr. Janez Drnovšek razume kot poskus podrejanja institucije predsednika republike predsedniku vlade, kar ni v skladu z normalnim delovanjem institucij. V 15-ih letih namreč nikoli ni bilo potrebno tovrstno dogovarjanje. Ker posebno predhodno dogovarjanje predsednika vlade in predsednika republike ni predvideno niti v 42. členu Zakona o javnih financah, na podlagi katerega je bila Ministrstvu za finance posredovana vloga za dodatna sredstva, je takšno pogojevanje možno razumeti tudi kot namerno zavlačevanje.

Predsednik vlade Janez Janša je od konca letošnjega junija predsednika republike dr. Janeza Drnovška klical dvakrat. Prvič, dan po državni proslavi, na kateri je bilo predsedniku republike slabo in zaradi počivanja ni vračal klicev, vendar je kasneje izvedel, da ga je premier želel vprašati (le) o njegovem počutju, in drugič, ko ga je premier klical okoli 15 minut pred svojo novinarsko konferenco in je želel do nje govoriti s predsednikom republike, ki v teh 15-ih minutah ni bil dosegljiv, namen njunega pogovora pa kasneje tudi ni bil več aktualen.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani