arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Poti in komunikacije med Slovenijo in Hrvaško bodo kljub schengenski meji še naprej tekoče

Jelšane, 04/28/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek in hrvaški predsednik Stjepan Mesič sta danes odprla posodobljen mednarodni mejni prehod Jelšane, ki bo z vstopom Slovenije v EU, postal eden od treh glavnih cestnih mejnih prehodov na jugovzhodni zunanji meji povezave. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo bo državna meja z Republiko Hrvaško v skupni dolžini 670 km postala zunanja meja Evropske unije.

Mednarodni mejni prehod na Jelšanah je zgrajen v skladu s standardi EU, na njem pa bodo vzpostavljeni schengenski varnostni sistem ter carinski, veterinarski, fitosanitarni in zdravstveni nadzor. Slovenski predsednik je po slovesnosti v izjavi za javnost uvodoma izrazil veselje, ker se s hrvaškim predsednikom srečata na mejnem prehodu, ki bo odslej prehod v Evropo na eni in na Hrvaško na drugi strani.

Klikni za povečavo"Z najino prisotnostjo na današnji otvoritvi želiva pokazati, da se s članstvom Slovenije v Evropski uniji meje med nami ne bodo povečale. Z vzpostavitvijo schengenske meje smo poskrbeli, da bodo komunikacije in poti med Slovenijo in Hrvaško še naprej tekoče ter sodelovanje med državama tako intenzivno kot doslej. Ob tej priložnosti bi Hrvaški zaželel, da se čimprej pridruži Sloveniji v Evropski uniji. Hkrati pa bi predsedniku Mesiču čestital ob novici, da je Evropska komisija izrekla pozitivno mnenje o prošnji Hrvaške za polnopravno članstvo v EU," je po otvoritveni slovesnosti še dejal predsednik dr. Drnovšek.

Klikni za povečavoKlikni za povečavo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani