arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Slovenski predsednik na davoškem forumu z visokim predstavnikom EU Solano in bolgarskim premierom, ter zaključil svoj obisk v Davosu s srečanjem s poljskim predsednikom

Davos, Švica, 01/24/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v okviru davoškega Svetovnega gospodarskega foruma srečal z visokim predstavnikom za evropsko zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano. Glavne teme njunega pogovora so bile povezane z aktualno evropsko problematiko, predvsem s sprejemanjem ustavne pogodbe. Solana je poudaril, da je ustavo potrebno čimprej sprejeti, ker alternativa, ki se ponuja, to je Evropa dveh hitrosti, ne predstavlja realne opcije za prihodnost. Dr. Drnovšek se je strinjal, da je to pereče vprašanje, njegovo razreševanje pa bo oteževalo dejstvo, da se bo EU letos soočila tudi z usklajevanjem finančnega načrta za naslednjih sedem let, kjer mnogi pričakujejo težave. V pogovoru sta se sogovornika dotaknila tudi vprašanja skupne evropske varnostne in obrambne politike in se strinjala, da se mora delo na tem projektu nadaljevati, vendar ne v nasprotju s konceptom zveze Nato. Klikni za povečavoOb koncu srečanja sta dr. Drnovšek in Javier Solana izmenjala poglede o trenutnem položaju v JV Evropi, ki je izredno zapleten. Dogovorila sta se, da bosta glede vprašanja regije ostala v stiku in se sproti posvetovala pri iskanju možnih rešitev.





Klikni za povečavoPredsednik republike se je nato srečal z bolgarskim predsednikom vlade Simoeonom Saxeburgotskim. Uvodoma sta se spomnila lanskoletnega uradnega obiska slovenskega predsednika v Bolgariji, še posebej njunega srečanja v prelepem okolju zgodovinskega Rilskega samostana, kjer je pokopan oče bolgarskega premiera. Simeon Saxeburgotski je ob tem tudi izrazil željo, da bi obiskal Slovenijo. Sogovornika sta se v nadaljevanju pogovora posvetila evropski problematiki, pri čemer je bolgarski premier menil, da je bil decembrski nesprejem ustavne pogodbe veliko razočaranje. Hkrati pa bruseljski vrh lahko predstavlja spodbudo za prepričane Evropejce, da morajo stopiti skupaj pri zagovarjanju evropskega projekta. Ob tem je poudaril pričakovanje Bolgarije, da bo v Evropsko unijo vstopila leta 2007 in izpostavil vzor, ki ga na poti v evropske integracije nudi Slovenija. Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je svojemu sogovorniku ponudil slovensko podporo in pomoč pri nadaljnjem približevanju Bolgarije Evropski uniji. V nadaljevanju sta izmenjala mnenja o položaju v regiji, ki še vedno ni stabilizirana. Sicer pa je predsednik Drnovšek svojega sogovornika tudi obvestil o svojem nedavnem obisku v Španiji in srečanju z njunima skupnima prijateljema, španskim kraljem Juanom Carlosom in kraljico Sophio.

Predsednik dr. Drnovšek se je v Davosu, kjer se Svetovnega gospodarskega foruma udeležujejo tudi številni menedžerji vodilnih gospodarskih družb, srečal tudi s predsednikom uprave Simensa, dr. Heinrichom von Piererjem. Pogovarjala sta se o prihodnjih načrtih Simensa, ki predstavlja eno vodilnih evropskih družb in ob tem tudi o vlogi, ki bi jo v evropskem tehnološkem razvoju, lahko igrala slovenska podjetja.

Klikni za povečavoPredsednik republike je zaključil svoj obisk v Davosu s srečanjem s poljskim predsednikom Aleksandrom Kwasniewskim. V pogovoru sta se osredotočila na vprašanje evropske ustavne pogodbe, pri čemer je slovenski predsednik poudaril potrebo po sprejetju ustave še v letošnjem letu. Navkljub vsem izzivom, s katerimi bo Evropska unija soočena v letu 2004, lahko tako irsko kot nizozemsko predsedstvo pomagata najti kompromis, ker do zdaj še ni prišlo do vsebinskih pogajanj, je dejal dr. Drnovšek. Poljski predsednik se je strinjal, da bi bilo najboljše, če bi bila ustava sprejeta še letos, ob tem pa opozoril na poljsko stališče, da se lahko pogovori o njej tudi zavlečejo. Predsednika sta se strinjala, da Evropa dveh hitrosti ne more biti prava rešitev. Predsednik Kwasniewski je še dodal, da mora kompromis o ustavi temeljiti na evropski solidarnosti, da se zagotovi ustrezen položaj tudi za manjše države članice prihodnje Evrope.

Klikni za povečavoV nadaljevanju pogovora sta se sogovornika osredotočila na razpravo o vzhodni Evropi, predvsem o poljskem sosedstvu, tudi v luči slovenskega predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje naslednje leto. Strinjala sta se, da gre za pomemben dogodek in ob tem poudarila potrebo po izmenjavi medsebojnih mnenj in izkušenj. Ob koncu pogovora je poljski predsednik povabil dr. Drnovška, da se konec aprila udeleži posebnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Varšavi, ki bo potekal tik pred vstopom obeh držav v Evropsko unijo.


Več o rednem letnem srečanju na uradni spletni strani Svetovnega gospodarskega foruma.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani