arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ključna in vplivna vloga Slovenskega stalnega gledališča v Trstu

Ljubljana, 02/02/2003  |  sporočilo za javnost


Pozdravno pismo predsednika republike dr. Janeza Drnovška ob 100-letnici delovanja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu




Spoštovani,

rojstvo slovenskega gledališča v Trstu pred stotimi leti predstavlja dogodek, ki je pomembno zaznamoval narodotvorne pobude in prizadevanja Slovencev, da postanejo del evropske kulture v tedanjem času in v kasnejših obdobjih. Prav slovenske izobraževalne in kulturne ustanove so takrat Slovencem prve odpirale pot v javni prostor ter jim omogočale oblikovanje in utrjevanje zavesti in samozavesti. Trst pa je bil ob Ljubljani žarišče, kjer so se težnje po uveljavitvi slovenske kulture uveljavljale najizraziteje in najodločneje.

Vloga, ki jo je v teh procesih odigralo tržaško slovensko gledališče, je bila med najbolj ključnimi in najbolj vplivnimi. Prav gledališka ustvarjalnost je odločujoče profilirala in definirala družbeni prostor Slovencev v tržaškem multietničnem okolju ter jim omogočila, da so se v življenju mesta, pa tudi njegovega širšega podeželskega zaledja uveljavili kot samostojen, avtohton, zgodovinsko, družbeno in kulturno prebujen in ozaveščen subjekt. Slovenska beseda in jezik sta postala slišnejša in bolj upoštevana. Volja, da izražajo in uveljavljajo lastno identiteto in narodovo pripadnost, pa je postala konstitutiven dejavnik nadaljnjega političnega, družbenega, kulturnega in gospodarskega razvoja ne le na Tržaškem, ampak tudi širše.

Upornosti, žilavosti in neomajni ustvarjalni volji tržaških gledaliških umetnikov in njihovega občinstva gre zasluga in zahvala, da je slovensko gledališče v Trstu preživelo in ni ugasnilo v mnogih zgodovinskih preizkušnjah in da lahko danes praznuje svoj stoletni jubilej - v spomin na čas, ko so mu bili položeni temelji, in na ljudi, ki so mu posvetili svojo ustvarjalnost, mnogi med njimi tudi svoja življenja.

Stoletnica vašega gledališča tudi za Slovence v matični državi ni obrobnega pomena. Nova evropska obzorja, katerih obrisi postajajo vse jasnejši in določnejši, rišejo prijaznejše čase in bolj naklonjeno ozračje za ustvarjanje sožitja med večinami in manjšinami, za prepletanje njihovih zgodovinskih in kulturnih izročil, za spodbujanje njihovega ustvarjalnega sodelovanja in za utrjevanje medsebojnega spoštovanja in zaupanja. To naj bo naš skupni prispevek k novi evropski identiteti, ki priznava in spoštuje razlike ter spodbuja vsestransko prežemanje kultur in jezikov. Tudi Slovensko stalno gledališče v Trstu bo eden od preizkusnih kamnov za uresničevanje takšnih pričakovanj v novi Evropi. Če so le-ta stvarna in utemeljena, se tudi gledališču in gledališki ustvarjalnosti v marsičem obetajo srečnejši in prijaznejši časi. Zato sem prepričan, da sto let vašega dela ni bilo zaman. Ostanite še naprej odprti in nepopustljivo odkritosrčni.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani