arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Zdravica predsednika dr. Drnovška na kosilu v čast predsednika Bolgarije Parvanova, ob njegovem uradnem obisku v Republiki Sloveniji

Brdo pri Kranju, 10/26/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoSlovenski predsednik dr. Janez Drnovšek na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Bolgarije dr. Georgija Parvanova. Dopoldanskim pogovorom med obema predsednikoma je sledilo slovesno kosilo, na katerem je predsednik dr. Drnovšek svojemu gostu prebral naslednjo Zdravico:


Spoštovana ekscelenca gospod predsednik, dame in gospodje, dragi prijatelji,

Pred mnogimi desetletji leti si je tudi slovenski pisatelj France Bevk zaželel "spoznati bolgarsko kulturo, deželo in ljudstvo". Podal se je na desetdnevno pot in Bolgarijo, njene ljudi, pokrajino in zgodovino v slovensko kulturo za vedno vpisal s potopisom Deset dni po Bolgariji. Sledilo je dolgo obdobje, ko so bili zaradi zgodovinskih okoliščin stiki med našima narodoma, kljub marsikateri kulturni in zgodovinski podobnosti in stičnim točkam, redki in omejeni.

V obojestransko zadovoljstvo se je naše sodelovanje začelo poglabljati, ko smo stopili na skupno pot približevanja evropskim integracijam. Naši stiki so se okrepili, vzpostavili smo prijateljske odnose med državama. Današnji obisk je potrditev in nadaljevanje prijateljskega dialoga in v posebno veselje mi je, da lahko v naši sredi prisrčno pozdravim predsednika Republike Bolgarije Georgija Parvanova in člane spremljevalne delegacije.

Spoštovani,
v zadnjem desetletju se je razdalja med našima državama zmanjšala, vzpostavili smo različne vezi in izvedeli več drug o drugem. Ne glede na takšen razveseljiv razvoj odnosov pa obstaja še precej neizkoriščenih možnosti za krepitev sodelovanja, kar velja še posebej za gospodarstvo. Prepričan sem, da bo uradni obisk kakor tudi prisotnost bolgarskih gospodarstvenikov na že tradicionalnem Regionalnem poslovnem stičišču pripomogel h krepitvi gospodarskega sodelovanja. Na bolgarskem trgu so že prisotna pomembna slovenska podjetja, želeli pa bi nadaljnji razvoj dinamike blagovne menjave in višjih oblik sodelovanja, tudi s skupnim nastopom na tretjih trgih. To velja tudi za področje turizma in bančništva. Upam, da bo obisk pripomogel k spodbujanju neposrednih povezav med Slovenijo in Bolgarijo.

Bolgarija postaja vse bolj priljubljena turistična točka slovenskih popotnikov. Tako se imajo ljudje priložnost srečevati in v živem stiku spoznavati svoji kulturi, pa tudi njuni podobnosti, kot se zapisujejo v naših jezikih. Že omenjeni slovenski pisatelj Bevk je navdušeno ugotavljal, da sta lahko z bolgarskim prijateljem ves čas govorila vsak svoj jezik in se dobro razumela. Da se bomo lahko razumeli še bolje, skrbita univerzitetna lektorata, znotraj katerih se lahko učimo jezika drug drugega: bolgarskega jezika v Ljubljani na Filozofski fakulteti, in slovenskega jezika v Sofiji na Filozofski fakulteti "Sv. Kliment Ohridski".

Klikni za povečavoSpoštovani,
manjši narodi so se morali pogosto v zgodovini boriti za svoj obstoj, in - če si sposodim besede iz pesmi Slovenski večeri bolgarske pesnice Jelisavete Bagriane - dolbsti svoj korak v granit. Evropska unija predstavlja združenje držav, znotraj katerega je tudi manjšim narodom zagotovljeno, da se razvijajo in na enakopravni osnovi ohranjajo svojo kulturo. Slovenija, ki je že uresničila svoj cilj, in letos polnopravno vstopila v EU, želi, da to uspe v pričakovanem časovnem okviru tudi Bolgariji. Želel bi izraziti posebno priznanje bolgarskim pristopnim prizadevanjem in pozdraviti podpis pogodbe o pristopu k EU v začetku prihodnjega leta. Prepričan sem, da bo Bolgarija nadaljevala z uspešnimi reformami na področju gospodarstva in da bo lahko v kratkem postala polnopravna članica EU.

Želim, da bi po vključitvi v Unijo z Bolgarijo nadaljevali tvoren partnerski odnos, ki smo ga vzpostavili v pristopnem procesu. Hkrati z zadovoljstvom ugotavljam, da smo tudi v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi uspeli vzpostaviti dobro sodelovanje. Bolgarija se kot predsedujoča OVSE v letošnjem letu še posebej dejavno vključuje v mednarodne napore za preseganje kriznih razmer in stabilizaciji konfliktih žariščih. V Sloveniji cenimo bolgarska prizadevanja za reševanje konfliktov v regiji OVSE in izražamo željo po nadaljevanju tesnega dialoga tudi v letu, ko bo predsedovanje organizaciji prevzela Slovenija. Z Bolgarijo se želimo še nadalje pogovarjati o vseh aktualnih vprašanjih ter sodelovati pri urejanju odnosov in odpravljanju nestabilnosti v regiji Zahodnega Balkana.

Spoštovani,
prepričan sem, da nas prihodnost vodi v skupni smeri povezane Evrope, ki nam odpira nove poti za krepitev sodelovanja in poglabljanje prijateljskih odnosov. Zato mi dovolite, dragi gospod predsednik, dame in gospodje, da nazdravim prijateljstvu naših držav in narodov, naši skupni prihodnosti in vsem vam, dragi prijatelji.

Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani