arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Čestitke ob Dnevu državnosti

Ljubljana, 06/24/2003  |  sporočilo za javnost


Ob Dnevu državnosti dobiva predsednik republike dr. Janez Drnovšek v teh dneh številne čestitke tujih državnikov.

"Nahajamo se v prelomnem obdobju delovanja ZN. Ne smemo več odlašati, če želimo uresničiti program za mir in razvoj, kot je bil začrtan v Milenijski deklaraciji. V mednarodni skupnosti moramo podvojiti svoje napore, če želimo našim otrokom zapustiti svet izbir in ne sveta omejitev, ki zajema revščino, onesnaževanje, AIDS, oborožene konflikte in terorizem. Storiti moramo več na tistih področjih, ki nas združujejo, da bi lahko izkoristili skupne priložnosti in se obranili vseh tistih nevarnosti in sil, ki bi lahko razdelile človeštvo. Pri uresničevanju te plemenite globalne misije je opogumljajoče vedeti, da se lahko ZN zanesejo na kontinuirano vodenje, zavezanost in podporo Slovenije" je v čestitki predsedniku Slovenije, državi in njenim državljanom zapisal generalni sekretar OZN Kofi Annan.

"Letošnje leto je bilo prelomno leto za prijateljstvo naših narodov. Lanskoletno povabilo v NATO, ki ga je zveza izrazila Sloveniji ter letošnja ratifikacija sporazuma o vstopu Slovenije v zvezo Nato s strani ameriškega Senata, sta bila historična koraka. Slovenija in ZDA sta že partnerici, saj se skupaj borita za stabilnost in demokracijo ter spoštovanje človekovih pravice na Balkanu, v Afganistanu in drugih kriznih regijah", je med drugim v čestitki zapisal ameriški predsednik George W. Bush.

Nemški predsednik Johannes Rau je zapisal: "Vaša država se lahko s ponosom ozre na razgibano in uspešno leto. Slovenija je na učinkovit način izpeljala politične in gospodarske reforme, ki so potrebne za pristop k EU in z veliko večino glasovala za EU. tudi članstvu v Natu, na katerega se je vaša država intenzivno pripravljala, ni nič več na poti."

"Skorajšnji vstop vaše države v EU in zvezo NATO predstavlja cilj, ki ga je Italija vneto zagovarjala. Veselim se pomembnega napredka v okviru dvostranskega sodelovanja. Naši državi povezujejo prijateljska čustva, ki jih krepi prisotnost avtohtone italijanske skupnosti v Istri", je med drugim zapisal v čestitki italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi.

"Osebno dajem velik pomen prijateljstvu in simpatiji, ki druži naši državi in ki jih bo bodoči vstop v EU še okrepil. Vesel sem, da bomo lahko skupaj gradili močno Evropo, ki bo dejavnik miru in blaginje za svoje državljane in za cel svet", je v čestitki zapisal francoski predsednik Jacques Chirac.

Čestitke so poslali tudi papež Janez Pavel II., predsednik Avstrije Thomas Klestil, švedski kralj Carl Gustaf, belgijski kralj Albert, predsednica Irske Mary McAleese, predsednik predsedstva Bosne in Hercegovine Borislav Paravac, ciprski predsednik Tassos Papadopoulos, predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao, izraelski predsednik Moshe Katsav, indijski predsenik T. P. Sreenivasan, predsednik Republike Maldivi Maumoon Abdul Gayoom, sejšelski predsednik France Albert Rene, predsednik Bangladeša Iajuddin Ahmed, bahrainski kralj H. B. I. Al-Kaif.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani