arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pojasnilo k informaciji Ministrstva za zunanje zadeve o Tomu Križnarju, objavljeni 13.8.2006

Ljubljana, 08/14/2006  |  sporočilo za javnost, pojasnilo in popravek


Ministrstvo za zunanje zadeve je na svoji spletni strani dne 13.8.2006 objavilo informacijo o aktivnostih Ministrstva za zunanje zadeve v pomoč Tomu Križnarju.

Iz informacije je razvidno, da se je Ministrstvo za zunanje zadeve, od kar so Toma Križnarja v mestu Al Fashir prijele sudanske oblasti in ga predale sodišču, na različnih straneh zavzelo za čim hitrejši povratek slovenskega državljana, znanega humanista in svetovnega potnika domov.

Na začetku informacije se je Ministrstvu za zunanje zadeve zapisala nepotrebna in netočna ugotovitev, da je "Tomo Križnar odpotoval iz Slovenije v Sudan kot poseben odposlanec predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška ne da bi se posvetoval s komerkoli v Ministrstvu za zunanje zadeve in ne da bi uredil potrebne formalnosti v zvezi s svojo misijo".

Tomo Križnar je odpotoval v Čad, da bi pomagal pripraviti obisk predsednika Republike v enem izmed taborišč za begunce iz Darfurja na čadskem ozemlju – v taborišču Bahia. Tomo Križnar je torej, kot odposlanec predsednika republike odpotoval v Čad in ne v Sudan, kot trdi Ministrstvo za zunanje zadeve, potem ko je pridobil čadsko vizo.

Odločitev, da se po nekaj tednih iz Čada, na pobudo humanitarnih organizacij in uporniških skupin, poda v Darfur, kljub temu da sudanske vize ni imel, je Tomo Križnar sprejel po daljšem bivanju v Čadu.

Zavedajoč se tveganja in izpostavljanja je Tomo Križnar sledil svoji etiki humanista in raziskovalca. Na ta način je hotel podpreti pobudo predsednika Republike Slovenije za razrešitev humanitarne katastrofe v Darfurju.

Ni v navadi, da bi ljudje Križnarjevega kova za svoje korake iskali nasvete v zunanjih ministrstvih in državnih uradih. V tem je pomen njihovega dela, ki si zasluži spoštovanja in podporo tudi tedaj in predvsem tedaj, ko se znajdejo v težavah.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani