arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Srečanje predsednika dr. Drnovška z guvernerjem Kolorada

Davos - Švica, 01/25/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v švicarskem Davosu udeležil kosila v ožjem krogu, ki ga je priredil guverner ameriške zvezne države Kolorado Bill Owens. Slednji je bil nedavno razglašen za najboljšega ameriškega guvernerja, ki bo tudi prevzel mesto predsednika zveze republikanskih guvernerjev ZDA. Predsednik dr. Drnovšek je guvernerja Owensa nazadnje srečal leta 2001 v Davosu in nato med njegovim obiskom v Sloveniji.

Predsednik dr. Drnovšek je med srečanjem sogovorniku čestital za lanskoletni volilni uspeh, ko je bil ponovno izvoljen za guvernerja in to za največjo večin v zgodovini Kolorada. Izpostavil je tudi posebne stike med Slovenijo in Koloradom, še posebej na področju sodelovanja med Slovensko vojsko in koloradsko Narodno gardo. Poudaril je tudi pomen, ki ga Slovenija pripisuje odnosom z ZDA, ki so v prejšnjem stoletju kar nekajkrat posredovale v našo korist – najprej s tezami predsednika Wilsona o samoodločbi narodov med prvo svetovno vojno, potem z odločilnim prispevkom k naporom protifašistične koalicije med drugo svetovno vojno in nazadnje z aktivnim angažmajem na območju bivše Jugoslavije. Ob tem je pozdravil prispevek, ki so ga k stabilizaciji razmer v regiji s svojo vlogo v različnih operacijah na Balkanu odigrale enote Narodne garde Kolorada. S tem so namreč prispevale tudi k varnosti Slovenije in njenemu mirnemu in uspešnemu razvoju v zadnjem desetletju.

Guverner Owens je v pogovoru čestital dr. Drnovšku ob izvolitvi za predsednika republike in ob prejemu povabila za vstop Slovenije v zvezo NATO. Menil je, da Slovenija s svojimi dosežki predstavlja zgled za celotno regijo, kjer se bo njena vloga kot bodoče članice Severnoatlantskega zavezništva samo še okrepila.

Sogovornika sta se med srečanjem posvetila tudi vprašanju Iraka. Guverner Owens je pri tem poudaril, da ZDA smatrajo Irak za dejansko nevarnost mednarodnemu miru in varnosti, s katero se je treba soočiti čimprej. Pri tem je opozoril, da se pri sedanjih kritikah ameriške zunanje politike pozablja na to, da je še pred dvemi leti v svetu obstajal strah, da bo takrat novoizvoljeni ameriški predsednik Bush podlegel tradiciji ameriškega izolacionizma. Zdaj, ko je jasno, da jemlje ameriško vlogo pri stabilizaciji razmer v raznih kriznih žariščih po svetu resno, pa se ga kritizira.

Predsednik dr. Drnovšek je menil, da je treba pri vprašanju iraške krize najprej izčrpati vse možnosti za njeno mirno rešitev v okviru OZN. V primeru, da se zaradi nesodelovanja Bagdada vojaški operaciji proti Iraku ne bo mogoče izogniti, bi si v Sloveniji želeli, da bi bila uporaba sile avtorizirana s strani Varnostnega sveta. Vsekakor bi bilo to dobro tako za ZDA, kot tudi za mednarodno skupnost. Vendar pa se tudi ne sme dovoliti, da bi bil Saddam Hussein tisti, ki bi izšel iz trenutne krize kot zmagovalec. V sedanji situaciji morajo zato člani Varnostnega sveta premisliti kaj je potrebno narediti, da se zagotovi njegova avtoriteta in da bo njegova prvenstvena odgovornost za vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti takšna, kot jo zahteva Ustanovna listina OZN.

Ob koncu srečanja je guverner Owens slovenskega predsednika povabil na obisk v Kolorado.

Kosila v ožjem sestavu so se udeležili tudi latvijska predsednica Vaira Vike-Freiberga, ukrajinski premier Viktor Janukovič, mongolski predsednik vlade Nambar Enkbajar, ter nekaj vidnih ameriških poslovnežev, med drugim tudi Steve Forbes.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani