arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel črnogorskega predsednika Vujanovića

Brdo pri Kranju, 07/12/2004  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Črne gore Filipa Vujanovića, ki se je na njegovo povabilo mudil na delovnem obisku v Sloveniji.

Sogovornika sta ocenila, da so odnosi med državama dobri in prijateljski ter da med državama poteka odlična komunikacija, kar pomeni dodatno vzpodbudo za krepitev medsebojnega sodelovanja. Precej pozornosti sta namenila tudi gospodarskemu sodelovanju, pri čemer sta ugotovila, da obstaja krepitev odnosov in da je na tem področju še veliko odprtih možnosti, saj je interes slovenskih podjetij velik. Predsednik Vujanović je predstavil situacijo v Črni gori in poudaril, da si država prizadeva doseči cilj, ki si ga je zastavila, to je članstvo v Evropski uniji. Pri tem je izpostavil, da je podpora Slovenije kot države članice EU in kot države, ki razume situacijo v regiji bolj kot ostale države, za Črno goro zelo pomembna. Predsednik dr. Drnovšek je poudaril, da bo Slovenija podpirala Črno goro pri zastavljenih ciljih. Sogovornika sta se dotaknila tudi statusa Srbije in Črne gore, pri čemer je predsednik dr. Drnovšek povedal, da so za Slovenijo sprejemljive tiste rešitve, ki so rezultat dialoga in dogovora med obema stranema.

Ob koncu pogovora je predsednik Vujanović povabil predsednika Drnovška, da obišče Črno goro.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je ob koncu pogovora v izjavi za javnost povedal: "Vesel sem, da danes gostim v Sloveniji predsednika Črne gore Filipa Vujanovića. Naši odnosi so tradicionalno dobri, v zadnjem času se dodatno krepijo. Ugotovila sva, da se zelo krepijo gospodarske vezi med državama, da obstaja velik interes slovenskih podjetij za sodelovanje, tako za menjavo, kot tudi za investicije v Črni gori. Perspektive so velike tudi za prihodnost in na obeh straneh podpiramo takšno orientacijo naših podjetij in našega gospodarstva. V Sloveniji si želimo, da Srbija in Črna gora slej ko prej določita svoj status. Želimo imeti čim boljši, konstruktiven odnos z obema in si želimo, da Srbija in Črna gora, v tem primeru gostimo Črno Goro, tudi čim prej vstopita v evropski prostor in imata jasno evropsko perspektivo. Slovenija bo pri tem delovala po svojih najboljših močeh, da se to zgodi čim prej. Skušali bomo posredovati svoje izkušnje, svoje znanje s te poti zato, da bi skupno lahko delovali tudi v EU in imeli tudi čim večje koristi od tovrstnega sodelovanja, tako eni kot drugi."

Na vprašanje novinarke Tanjuga, kako predsednik vidi in ocenjuje prihodnost Srbije in Črne gore ter kdaj bo obiskal v Črno Goro, je dr. Drnovšek odgovoril:

Klikni za povečavo"Slovenija, kot sem dejal, si želi maksimalno dobrih odnosov s Srbijo in Črno goro, ne glede na to, ali sta skupaj v državni skupnosti ali se bosta odločili drugače. Mi vedno spoštujemo demokratično odločitev ljudi. V skladu z beograjskim sporazumom, ki ga je potrdila tudi EU, bosta o tem odločili Srbija in Črna gora po preteku triletnega prehodnega obdobja. Vsekakor si želimo, da bi tako v eni kot v drugi republiki, tudi jugoslovanskima republikama, s katerima smo nekoč skupaj živeli v eni državi, demokratični procesi čim bolj napredovali. Želimo si, da bi čim prej prišlo tudi do gospodarskega razvoja in da bi se tudi čim prej lahko pridružili EU, ali skupaj ali posamično. Takšen je naš pogled in mislim, da odraža tudi našo lastno izkušnjo in naša pričakovanja za prihodnost.

Gospod Vujanović me je povabil na obisk v Črno goro. Že zelo dolgo nisem bil v Črni gori, to je res, tako da jo bom z veseljem obiskal. V tem trenutku še ne vem kdaj, vendar mi bo v veselje, da Črno goro po dolgih letih spet obiščem."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani