arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

O izjavi hrvaškega predsednika Mesiča

Ljubljana, 12/03/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek s pobudo predsednika dr. Stipeta Mesića, ki naj bi jo slednji predstavil tudi italijanskemu predsedniku Carlu Azegliu Ciampiju ob zadnjem obisku v Rimu, ni seznanjen.

Seznanjen pa je s predlogom predsednika Italijanske republike, da bi se predsedniki Republike Slovenije, Italijanske republike in Republike Hrvaške v naslednjem letu na primeren način in na primernih krajih poklonili žrtvam nerazumljivega etničnega nasilja, ki je v preteklem stoletju obremenjevalo odnose med Slovenci, Italijani in Hrvati. Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je na pobudo italijanskega predsednika pozitivno odzval ter predlagal, da se pred takšnim simbolnim dejanjem treh predsednikov o vseh vidikih, predlogih, lokacijah in modalitetah dejanja predhodno dogovori na ustreznem diplomatskem nivoju.

Predsednik republike meni, da je dobrodošla vsaka dobronamerna pobuda med tremi državami, od katerih sta dve že članici Evropske unije, tretja pa je kandidatka za članstvo, ki bi lahko po zgodovinskih traumah, s katerimi so se soočali Slovenci, Italijani in Hrvati v preteklem stoletju, prispevala k neobremenjenemu skupnemu sožitju in sodelovanju v prihodnje.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani