arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek nadaljuje obisk v "slavnostnem mestu" St. Peterburgu

St. Peterburg, 05/31/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se na povabilo predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina tudi danes udeležuje slovesnosti ob 300. letnici St. Peterburga.

Predsednik republike dr. Drnovšek in drugi visoki gostje so se danes najprej udeležili ceremoniala otvoritve prenovljenega in s tem rešenega ruševin Konstantinovega dvorca, kjer je udeležence svečanosti sprejel ruski zunanji minister Sergej Ivanov. V okviru ceremoniala, ki je potekal na vrtu pred dvorcem, so bile v multimedijskem programu predstavljene države, prisotne ne svečanostih, med njimi tudi Slovenija. Na tej posebni prireditvi pa je nastopilo več svetovno znanih glasbenikov, med njimi operni pevec Luciano Pavarotti ter svetovno znana rokovska skupina The Scorpions. V nadaljevanju so se visoki gostje na povabilo predsednika Vladimirja Putina udeležili svečanega kosila v Katarininem dvorcu, v katerem so si predhodno ogledali prenovljeno Jantarjevo sobo. Predsednik Putin je ob tem v svojem nagovoru poudaril simbolizem otvoritve Jantarjeve sobe, saj izraža nove odnose v združeni Evropi, ki temelji na medsebojnem zaupanju in partnerstvu. Ruski predsednik je tudi poudaril, da lahko vsi, ki se udeležujejo proslav v St. Peterburgu, na svoje oči vidijo, da je tako v zgodovinskem, kot tudi kulturnem smislu Rusija sestavni del Evrope. Ob koncu svojega nagovora je predsednik Putin izrazil prepričanje, da se bodo vsi prisotni gostje skupaj sposobni spoprijeti z izzivi novega tisočletja in zagotoviti varnost in blagostanje v naši celini - Evropi.

V popoldanskem času so se visoki državniki udeležili otvoritve razstave v državnem muzeju Ermitaž, posvečene ustanovitelju "severnoruske prestolnice" St. Peterburg, Petru Velikemu.

V večernih urah je visoke državnike in ugledne goste na svečanosti ob reki Nevi ponovno nagovoril ruski predsednik Putin, ki je med drugim poudaril pomen dejstva, da je na svečanostih prisotnih toliko visokih tujih državnikov. Putin je dejal, da njihovo prisotnost v Rusiji razumejo kot znak posebne pozornosti in spoštovanja. Sestavni del slovesnosti ne reki Nevi so bili čolni z veslači, z zastavami vseh prisotnih držav, vključno s slovensko.

Zvečer se je predsednik dr. Drnovšek udeležil svečane prireditve v Petrodvorcu, po svečanosti pa je predsednike in premiere držav na večerji gostil gostitelj, predsednik Putin.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani