arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dr. Drnovšek se bo še vrnil v Prebold

Prebold, 03/17/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoDr. Janez Drnovšek je danes kot predsednik republike prvič obiskal občino Prebold, kjer se je srečal z njenim županom Vinkom Debelakom in njegovimi sodelavci. Župan je predstavil občino; med drugim je izpostavil nov industrijski kompleks, ki je v fazi nastajanja, prenovljeno šolo, dograjeno telovadnico, odpiranje novih delovnih mest in turizem. Ob obisku je dr. Janez Drnovšek dejal (nelektorirano):

Klikni za povečavo"Večkrat obiščem občine, tudi manjše in se pogovarjam z župani, ljudmi. Na ta način skušam ujeti utrip življenja v občinah med ljudmi, se seznaniti z razvojem, kako ljudje pravzaprav dojemajo razvoj v naši državi, kako se to odraža na občinskem nivoju. Vesel sem, da ste v občini Prebold uspeli prebroditi najtežje težave, najtežje obdobje, takrat, ko je propadla tekstilna industrija. Temu se ni dalo pomagati. To je usoda, ki zahteva marsikatero tekstilno podjetje v Evropi, marsikatero še bo. Lahko bi rekli, da je bilo na sto tisoče, celo milijone, delovnih mest v Evropi že izgubljenih v tej dejavnosti - zaradi pritiska konkurence, predvsem iz azijskih držav. Ampak važno je, kako prebroditi takšne situacije. Takrat se pokaže dvoje: prvič, kakšni so ljudje, ali se znajdejo, ali znajo poiskati nove možnosti in drugič, kakšne instrumente, mehanizme smo vzpostavili v državi, ali delujejo. In vesel sem, da se je tudi v tem primeru pokazalo, da kar delujejo in da so tukaj seveda tudi ljudje, ki se znajdejo, ki znajo najti nove poti, nove dejavnosti, nova delovna mesta."

Klikni za povečavoDr. Janez Drnovšek se je zahvalil za prijazen sprejem in obljubil, da se bo v Prebold še vrnil, da bi se srečal z domačini.







Ob zaključku srečanja na Občini Prebold je dr. Janez Drnovšek odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev.
  • Omenjali ste majhne občine. Menite, da je torej dobro, da se občine morda celo še drobijo?
Zelo težko je postaviti kriterij po številu prebivalca in reči, da mora imeti občina točno pet tisoč prebivalcev. Včasih ima lahko tudi manj. Imamo kar uspešne tudi manjše občine. Torej, zdi se mi, da je prav, kjer ljudje mislijo, kjer so takšne posebne okoliščine, da se lahko tako organizirajo, da so tudi manjše občine. Pokazalo se je, da dobro delujejo, da se ljudje pač vzamejo skupaj in da potem bolje rešujejo takšne probleme kot pa v večji občini, kjer se ne identificirajo več tako z njo.
  • Čutijo morda tudi razliko v kvaliteti življenja?
Kvaliteta življenja je pravzaprav najvažnejše, kar iščemo in zdi se mi, da je v takšnih občinah včasih celo lažje. V takšnih manjših občinah, manjših krajih je lažje doseči boljšo kvaliteto življenja kot pa v večjih urbanih središčih. Mislim, da se bo to vedno bolj kazalo. Treba je skrbeti za okolje, za čisto okolje, za lepo okolje in potem tudi pridejo tiste dejavnosti, ki so potrebne. In vidim -res, večkrat- v manjših občinah, da to tudi uspešno dosegajo.
  • Boste še obiskali še kakšno slovensko občino preden odidete v Darfur?
Seveda bom. Nekaj jih imam v glavi. Jutri grem na Trojane, kjer je srečanje slovenskih kmečkih žena. Potem grem v Postojno, kjer grem tudi na Radio itn. Drugi teden pa bo tudi pestro.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani