arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Slovenski predsednik in predsednik Srbije in Črne gore sta nagovorila gospodarstvenike obeh držav

Ljubljana, 07/09/2003  |  izjava


Klikni za povečavo Na povabilo predsednika dr. Drnovška se na prvem uradnem obisku mudi najvišji predstavnik Državne skupnosti Srbije in Črne gore, predsednik Svetozar Marović, ki ga spremlja tudi močna gospodarska delegacija. Po uradnih pogovorih, ki so potekali v predsedniški zgradbi, sta se predsednika na Gospodarski zbornici Slovenije udeležila poslovnega foruma, na katerem so sodelovali številni predstavniki slovenskih podjetij ter gospodarstveniki iz Srbije in Črne gore. Na forumu so preučili konkretne možnosti za spodbuditev blagovne menjave med državama. Predsednik dr. Drnovšek je zbrane gospodarstvenike nagovoril z besedami (neavtoriziran zapis):
====================

Klikni za povečavo Spoštovani predsednik Marović, spoštovani predsedniki gospodarskih zbornic, spoštovane gospe in gospodje,
zelo sem vesel, da imam danes v gosteh predsednika Državne skupnosti Srbije in Črne gore, Svetozara Marovića, ki ga spremlja zelo pomembna gospodarska delegacija. V zadnjem času se odnosi med našima državama zelo intenzivirajo. Že moj lanski obisk v Beogradu mi je ostal v zelo lepem spominu in tudi takrat je bila z mano številna slovenska gospodarska delegacija in tudi to je bila spodbuda za še poglobljen in čim širši odnos med obema državama, predvsem na gospodarskem področju. Tudi danes ste tukaj številni gospodarstveniki, stike ste vzpostavljali že prej, številni tudi že v časih prejšnje države. Številni stiki so se obnovili, nastajajo novi, iščejo se tako nove kot stare gospodarske priložnosti. Sedaj začenjamo novo dobo našega sodelovanja. Za nami so tista leta, ko je politika delala velike probleme gospodarskemu sodelovanju. Danes politika išče poti, da bi čimbolj odpravila kakršnekoli ovire, da bi čimbolj sprostila medsebojne odnose. Vesel sem, da se gospodarski odnosi razvijajo tako kot se, ob njih pa tudi drugi, medčloveški odnosi, kulturni, na vseh področjih se vzpostavlja raznovrstno bogato sodelovanje.

Slovenija je močno zainteresirana, da Srbija in Črna gora sledita naši poti v evropske integracije. V zadnjih desetih letih smo se v Sloveniji intenzivno ukvarjali s tem projektom, se gospodarsko, politično in pravno prilagajali evropskim standardom, spreminjali naš gospodarski in pravni sistem. Za nami je zelo obsežno delo. Številne izkušnje bomo z veseljem dali na razpolago tudi Srbiji in Črni gori. Morda še bolj zanimive naše izkušnje kot izkušnje drugih držav, ker izhajamo iz nekoč iste države, iz enakega gospodarskega in pravnega sistema, tako da naša poti in naše pozitivne in včasih tudi negativne izkušnje lahko pomagajo morda skrajšati vašo pot, jo narediti hitrejšo in lažjo. V vsakem primeru je naša pot skupna, naš cilj je skupen, sodelovanje v okviru Evrope in pri tem Srbija in Črna gora vsekakor lahko računa na vsakovrstno sodelovanje s strani Slovenije. Ta perspektiva pa je tudi tista, ki lahko daje največ optimizma gospodarstvenikom saj pomeni primerljive gospodarske in pravne sisteme, tudi trdne pravne okvire, pomeni varnost za investicije, varnost za kakršnokoli gospodarsko sodelovanje, pomeni, da lahko greste naprej s svojimi načrti in povezavami, brez tega, da bi se morali bati političnih ali drugih pretresov. Res je, da so ostala nekatera politična vprašanja še odprta, na primer status Kosova, vendar se bodo ta vprašanja reševala z dialogom, na miren način, v sodelovanju mednarodne skupnosti. Nobenega razloga in nevarnosti ni, da bi se ponavljale kakršnekoli travme iz preteklosti. Po vseh izkušnjah, ki so za nami, za narodi tega območja, sem prepričan, da nam ostane samo ena pot, to je pot sodelovanja in sožitja, etničnega ravnotežja v vseh okvirih, v vseh državah, ki so ostale na tem območju in prepričan sem, da bomo skupno tvorili pomemben temelj združene Evrope v prihodnosti.

Želim, da bi tudi vaše današnje druženje prineslo čim več konkretnih gospodarskih dogovorov, čim več optimizma. Ob tej priložnosti bi tudi pozval naše podjetnike, da skušajo posvetiti vso potrebno pozornost tudi uravnoteženju medsebojne menjave. Vemo, da je na dolgi rok menjava vzdržna samo, če je uravnotežena in ne enostranska ne more biti samo slovenski izvoz v Srbijo in Črno goro, mora priti tudi uvoz iz Srbije in Črne gore. Znali boste poiskati različne oblike, mešana podjetja, poiskati tiste tržne niše, ki obstajajo, samo boste najbolje vedeli in najbolje znali izkoristiti priložnosti, ki obstajajo.Prepričan sem, da bosta državi pri tem pomagali na najboljši možen način. Že sedaj smo ustvarili pravni okvir sodelovanja, ki ga bomo dogradili in s tem skuša dati svoj prispevek pri razvoju gospodarskih odnosov.

Hvala lepa
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani