arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel japonskega ministra za prostor, infrastrukturo in promet

Ljubljana, 08/30/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel japonskega ministra za prostor, infrastrukturo in promet, Kazuo Kitagawo.

Sogovornika sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih in ugotovila, da je letošnje leto prelomno v razvoju slovensko-japonskih odnosov, saj se z odrptjem veleposlaništva Japonske v Slovenijiodpirajo nove možnosti za širitev in poglabljanje sodelovanja. Minister Kitagawa je predsedniku dr. Drnovšku prenesel pozdrave japonskega premiera Junichira Koizumija.Minister Kitagawo je izrazil priznanje Sloveniji za njene gospodarske dosežke in včlanitev v Evropsko unijo ter skorajšnji prevzem evra. Dejal je tudi, da na Japonskem cenijo delovanje Slovenije za stabilnost in razvoj na širšem področju. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da Slovenija ceni dosežke Japonske in njen gospodarski razvoj ter izpostavil dobre odnose med Evropsko unijo in Japonsko. Pri tem je poudaril, da lahko EU in Japonska veliko prispevata k zaščiti okolja in vzpodbujanju trajnostnega razvoja. Minister Kitagawa se je strinjal, da je onesnaževanje okolja eden največjih problemov, s katerim se srečuje svet. Menil je, je v tem pogledu še posebej pomemben razvoj sodelovanja pri razvoju tehnologije. Izrazil je zadovoljstvo, da v Sloveniji že poteka skupen projekt za učinkovitejšo izrabo vodne energije. Japonski minister je izpostavil tudi interes za povečanje sodelovanja na področju turizma in v zvezi s tem za vzpostavitev letalske povezave med državama.Sogovornika sta se pogovarjala tudi o multilateralnih temah, pri čemer sta največ pozornosti posvetila Organizaciji združenih narodov. Strinjala sta se, da je nujno potrebna reforma OZN oziroma njenega varnostnega sveta. Predsednik dr. Drnovšek je poudaril, da sedanja sestava varnostnega sveta ne odseva stvarnosti današnjega sveta ter da je v interesu vsega človeštva, da se organizacija preobrazi tako, da bo postala bolj učinkovita. Minister Kitagawa se je predsedniku zahvalil za podporo Slovenije prizadevanjem Japonske za pridobitev večje vloge v OZN.

Predsednik dr. Drnovšek je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenijo obiskal japonski minister Kitagawa in izrazil prepričanje, da je ta prvi ministrski obisk z Japonske uvod v nadaljnjo krepitev stikov med državama na visoki ravni. Sogovornika je zaprosil, da prenese njegove pozdrave premieru Koizumiju.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani