arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pogovori predsednika republike v New Delhiju

New Delhi, Indija, 01/29/2007  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek, ki se v New Delhiju udeležuje mednarodne konference, posvečene 100. letnici Gandhijevega političnega programa Satyagraha - nenasilnega odpora v boju proti diskriminaciji, revščini in nasilju, se je danes sestal z visokimi indijskimi političnimi osebnostmi: s predsednikom vlade dr. Manmohanom Singhom, predsednico vladajoče kongresne stranke Sonio Gandhi in ministrom za zunanje zadeve Pranabom Mukherheehem.

Predsednik dr. Drnovšek je na konferenci govoril v okviru teme "Nenasilno reševanje sporov in grajenje miru".

Klikni za povečavoV pogovoru z indijskim premierom dr. Singhom sta oba sogovornika poudarila interes Indije in Slovenije za poglabljanje sodelovanja na vseh področjih, k čemur bo prispevala tudi odločitev indijske vlade, da v kratkem odpre v Ljubljani svoje veleposlaništvo. Slovenija je, kot je poudaril indijski premier, kot članica EU in v prihodnjem letu predsedujoča država v EU, za Indijo pomemben partner, lahko pa je tudi okno v Evropo za indijsko gospodarstvo.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek in premier dr. Singh sta se strinjala v oceni, da sta za današnje razmere v svetu značilni neuravnoteženost in pomanjkanje globalnega leaderstva. Zaradi tega se zaostrujejo odnosi med revnimi in bogatimi, ni pa tudi usklajene aktivnosti, ki bi zaustavila ogrožanje človekovega naravnega okolja. Posledica tega so tudi vedno bolj izrazite klimatske spremembe, tudi katastrofalne, ki so toliko bolj nevarne, ker države, ki k onesnaževanju prispevajo največ, storijo za zaustavitev negativnih trendov najmanj.

Slovenski predsednik dr. Drnovšek je podčrtal, da so načela Gandhijeve politike v današnjem svetu čedalje bolj aktualna, saj je očitno, da velikih problemov in kriz, vključno s tistimi na Bližnjem in Srednjem vzhodu, ni mogoče reševati s silo, ampak samo s pogovori in osveščanjem. Premier dr. Singh je v pogovoru posebej izpostavil, da zelo cenijo pobudo za mir v Darfurju, ki jo je sprožil slovenski predsednik.

Indijska in slovenska stran sta se strinjali, da je treba reformirati OZN in posebej še, zagotoviti uravnoteženost sestave VS.

Klikni za povečavoV pogovoru s Sonio Gandhi je dr. Drnovšek poudaril, da bi današnji svet nujno potreboval nove voditelje, kakršen je bil Mahatma Gandhi. To potrjuje tudi veliko zanimanje za konferenco, ki ima namen osvetliti kontinuiteto in aktualnost Gandhijevega nauka.

V pogovoru z zunanjim ministrom Pranabom Mukherheehom je bil izpostavljen interes za razvoj dvostranskih odnosov in sodelovanje, ki ga razvija Indija z EU. Predsednik dr. Drnovšek in indijski sogovornik sta govorila o problemih Bližnjega vzhoda in nujnosti, da se vse strani vzdržijo nasilja in groženj, kajti spor na Bližnjem vzhodu ima potencial, da se razvije v konflikt najširših razsežnosti, nevaren za svetovni mir in prihodnost človeštva.

Klikni za povečavoV pogovorih z vsemi indijskimi sogovorniki je bila poudarjena misel, da morajo vlade in druge institucije pri reševanju svetovnih problemov odigrati svojo vlogo, vendar pa k trajni rešitvi lahko prispevajo tudi osveščeni posamezniki in civilna družba.

Predsednik republike dr. Drnovšek se je na robu konference sestal z več uglednimi osebnostmi, Nobelovimi nagrajenci, političnimi voditelji in znanstveniki, ki sodelujejo na srečanju, posvečenem spominu na Mahatmo Gandhija.

Med drugim se je dr. Drnovšek pogovarjal z lanskim Nobelovim nagrajencem prof. Muhammadom Yunusom in znanim norveškim ekonomistom prof. Johanom Galtungom.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani