arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na ohridskem forumu o dialogu med civilizacijami o pomenu politike strpnosti

Ohrid, 08/29/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil regionalnega Foruma o dialogu civilizacij, ki v Ohridu poteka pod pokroviteljstvom makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega in generalnega direktorja UNESCA Koichira Matsuura. Forum sodi v program aktivnosti, ki so jih Združeni narodi sprejeli leta 2001 in jih izvaja Unesco. Leto je bilo posvečeno dialogu med kulturami in civilizacijami. Dvodnevnega srečanja na Ohridu, se poleg slovenskega predsednika, udeležujejo še predsedniki Albanije, Bolgarije, Srbije in Črne gore, Madžarske, Hrvaške, predsedujoči Bosne in Hercegovine ter drugi visoki predstavniki Evropske unije, Združenih narodov ter drugih mednarodnih institucij in nevladnih organizacij.

Priporočila mednarodne organizacije o nujnosti spodbujanja dialoga in ustvarjanja pogojev za tvorno sodelovanje, je še zlasti aktualno na območju JV Evrope, kjer vlada izjemna kulturna raznolikost, kjer se mešajo etnične, nacionalne manjšine, narodi in jeziki. Ugledni govorniki so v svojih nastopih poudarjali pomen sodelovanja, srečevanja, strpnosti drug do drugega ter komuniciranja v vse bolj povezanem svetu. Izkušnja na območju JV Evrope nam mora biti v spodbudo, da iščemo poti za preseganja razlik, za poudarjanje tistega, kar nas druži in ne tistega, kar nas ločuje, je bilo še izpostavljeno v dopoldanskih nastopih.

Slovenski predsednik dr. Drnovšek je v svojem nagovoru povedal, da je Ohrid posebno mesto, ne le zaradi lepote in kulturne raznolikosti, pač pa je bilo to prizorišče enega zadnjih poskusov za mirno rešitev jugoslovanske krize. Tedanjo predsedstvo predsedstva je tu skušalo najti pot za rešitev jugoslovanske krize, žal pa so se nekateri takrat odločili za nasilno pot, je dejal dr. Drnovšek in rekel, da je Ohrid tudi kraj, kjer je bil pred dvema letoma podpisan pomemben sporazum. Sporazum, ki predstavlja okvir stabilnosti moderne Makedonije in mirnega sožitja med različnimi etničnimi skupinami Makedonije. Jugoslovanska kriza je resno in nevarno opozorilo, kaj se lahko zgodi, če politiki težav ne rešujejo z dialogom. Kaže na negativne politike, ki so temeljile na iskanju zunanjih sovražnikov, spodbujanju sovraštva in nacionalizma. In kaže na odgovorne politike, ki so takrat opozarjali na pomen strpnosti in dialoga ter potrpežljivosti. Politika dialoga in tolerance včasih ne daje hitrih učinkov in predlagane rešitve velikokrat niso priljubljene. Vendar kot učijo jugoslovanski in nekateri drugi primeri, je edino politika, ki temelji na dialogu, strpnosti in sodelovanju, dolgoročna uspešna, je še poudaril dr. Drnovšek.

Slovenski predsednik je nadaljeval, da je delo odgovorne politike vedno težavno, saj ne prinaša hitrih rešitev in zahteva veliko potrpežljivosti. Vedno obstaja nevarnost, da ljudje postanejo nepotrpežljivi in posamezni politiki neodgovorni ter težijo k prehitrim rešitvam. Mednarodna skupnost se tovrstnih pasti pri stabilizaciji regije na območju JV Evrope zaveda. Primer nekdanje Jugoslavije mora biti na koncu pozitiven primer za celotno človečnost, saj opozarja na pomen graditve zaupanja, strpnosti, dialoga, zmernih politik ter spoštovanja. Pomembno je, da mednarodna skupnost ostaja prisotna na tem delu Evrope. Evropska unija je primer uspešnega modela soodvisnosti za mnoge narode in države. Evropa je doživela številne krize in vojne in Evropska unija temelji na teh negativnih izkušnjah. Izgradila je demokratične institucije, ki onemogočajo politiko nestrpnosti in nasilja. Pomembno je, da to perspektivo Evropske unije vidijo tudi vse države v regiji. EU s svojo prisotnostjo v regiji zagotavlja, da bodo vse države v JV Evropi sčasoma del EU. Demokratične institucije in politika, ki temelji na zaupanju in dialogu, predstavlja edino rešitev za države regije, je še dejal slovenski predsednik ter pohvalil prizadevanja mednarodne skupnosti, kamor sodi tudi današnji Forum, k spodbujanju zavesti, da je edino pot dialoga in strpnosti tista pot, ki vodi k uspešnemu reševanju problemov.

Popoldne se bo predsednik ločeno sestal z generalnim sekretarjem Unesca Koichiro Matusuuro, makedonskim predsednikom Trajkovskim ter posebnim odposlancem za Kosovo Harrijem Holkerijem. Jutri zjutraj pa se bo srečal še s hrvaškim predsednikom Stjepanom Mesićem.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani