arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik o pričakovani izpustitvi Toma Križnarja

Brdo pri Kranju, 08/28/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je na današnji novinarski konferenci ob obisku azerbajdžanskega predsednika odgovarjal tudi na aktualna vprašanja v zvezi s Tomom Križnarjem in njegovo izpustitvijo (nelektorirano).
  • Vprašanje: Kdaj nameravate odpotovati v Sudan in ali ste že dobili odgovor sudanskega predsednika Al Bashirja na pismo, ki ste mu ga naslovili? Hvala.
dr. Janez Drnovšek: Vprašali ste me v zvezi s Sudanom in Križnarjem. Po informacijah, ki jih imam tako iz uradnih kot neuradnih virov, se stvari v zvezi s Tomom Križnarjem dobro odvijajo in pričakujem njegovo izpustitev v najkrajšem času, v naslednjih dneh. In tako je videti, da v tem trenutku tudi moj obisk v Sudanu ne bo potreben. Bom pa seveda še naprej spremljal tamkajšnjo situacijo in skušal po svojih močeh prispevati, da čimprej pride do bolj mirne situacije, da se katastrofalne, humanitarne posledice, ki jih vidimo tam, le začnejo odpravljati.
  • Vprašanje: Gospod predsednik, glede Križnarja ste rekli, da lahko v najkrajšem možnem času oz. v naslednjih dneh pričakujemo njegovo izpustitev. Ali to pomeni, da ga bo predsednik Al Bashir pomilostil ali se obeta kaj drugega? In pa še, premier je bil zelo oster glede te misije Križnar in jo komentiral kot nekakšne solistične poteze, neke vrste privatno diplomacijo, tudi zunanji minister je bil precej oster, rekel je da je ta misija precej neusklajena in slabo pripravljena. Kako vi to komentirate?
dr. Janez Drnovšek: Kar se tiče načina pomilostitve, počakajmo še, stvari so v teku. In kot sem dejal, pričakujem, da se bodo v najkrajšem času končale, in to pozitivno. Kar se pa tiče takšne misije, sam bi težko označil katerokoli misijo, ki želi reševati problem, ki želi pomagati ljudem kot neusklajeno ali kot odvečno ali solistično. Pokazalo se je namreč, da je mednarodna skupnost zelo neuspešna v Sudanu, v Darfurju, da ni uspela do sedaj opraviti praktično ničesar. Kot veste, želeli smo pomagati humanitarno in želeli smo pomagati tudi politično. In storili smo tisto, kar smo kot ljudje lahko največ storili. Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani