arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike vročil devet odlikovanj

Ljubljana, 10/25/2005  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na posebni slovesnosti vročil devet odlikovanj.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je z Zlatim redom za zasluge na diplomatskem mednarodnem področju odlikoval Eduarda Serro Rexacha za izjemne zasluge in osebni prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi odnosov, pomembnih za mednarodno uveljavljanje in vključevanje Republike Slovenije v evroatlantske povezave.

Klikni za povečavoZlati red za zasluge so prejeli Veno Taufer za izjemen prispevek v slovenski poeziji in prevodni literaturi, uveljavljanju slovenske kulture v svetu ter za zasluge pri utrjevanju demokracije v naši družbi, prof. dr. Janez Strnad za življenjsko delo v naravoslovju, posebno za prispevek pri širjenju znanstvene kulture in razumevanja znanosti in Slovenska kulturna akcija za ohranjanje slovenske kulturne in narodne identitete, povezovanje slovenskih izseljenskih kulturnikov po svetu in v Argentini ter za zvestobo vrednotam slovenstva v prelomnem času preteklega stoletja.

Red za zasluge na diplomatskem mednarodnem področju je predsednik dr. Drnovšek vročil Marcu F. P. Janssensu, prvemu veleposlaniku Evropske komisije v Republiki Sloveniji, za zasluge in prispevek pri vključevanju Republike Slovenije v evropske povezave.

Red za zasluge pa so prejeli Dušan Jakomin ob 80-letnici za zasluge pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine in širjenje kulture duha na Tržaškem, prof. dr. Peter Zimmermann za zasluge pri krepitvi kulturnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Bavarsko, dr. Damjanu Paulinu za zasluge pri ohranjanju slovenske kulture in prispevek pri utrjevanju slovenske nacionalne identitete na Goriškem in Turistična zveza Slovenije ob 100-letnici delovanja za uspehe pri razvoju in pospeševanju slovenskega turizma.

Predsednik dr. Drnovšek je ob tej priložnosti odlikovance nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"V veliko veselje mi je, ko lahko podeljujem odlikovanja. To je lepo dejanje, prepričan sem, da ne samo za odlikovance, ampak tudi zame. To je priložnost, da na takšen način povemo, da cenimo vaše dosežke. Današnji odlikovanci ste vsak na svoj način, vsak na svojem področju prispevali pomemben delež ali k razvoju in ohranjanju slovenstva, ali k razvoju znanosti, ali ste dosegli visoke kulturne dosežke. Ali pa ste pomagali Sloveniji v tistih letih, ko smo bili potrebni prijateljske besede, razumevanja, ko smo bili potrebni vzpodbude. In takrat so nam prijatelji v tujini res pomagali, nas podprli, vzpodbudili pri tem, da smo nadaljevali pot svoje državnosti, da smo nadaljevali našo pot v mednarodne institucije, da smo utrdili Slovenijo kot državo, ki je spoštovana v svetu in ki ima svoj delež v mednarodni skupnosti. Vsi skupaj ste prispevali zelo opazen delež vsak na svojem področju in to vaše delo in dosežki so spodbuda za vse nas, da nadaljujemo vsak na svojem mestu s svojimi prizadevanji in delom zato, da bi Slovenija čim bolj uspevala in da bi tudi dali svoj delež razvoju človeštva in tudi razvoju civilizacije nasploh. Vsem vam se zahvaljujem za vaše dosežke in vam še enkrat iskreno čestitam."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani