arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ob obletnici Slovenske škofovske konference

Ljubljana, 03/06/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob 10. obletnici Slovenske škofovske konference sprejel delegacijo rimskokatoliške cerkve.

Predsednik dr. Janez Drnovšek je uvodoma čestital delegaciji, ki jo je vodil nadškof dr. Franc Rode, ob deseti obletnici Slovenske škofovske konference. Ob tem je poudaril prispevek Slovenske škofovske konference pri utrjevanju slovenske državnosti ter pri ohranjanju in spoštovanju vrednot v času hitrega demokratičnega razvoja slovenske družbe. Po predsednikovem mnenju se državna suverenost potrjuje tudi s samostojno škofovsko konferenco.

Dr. Rode se je predsedniku republike zahvalil za sprejem. Menil je, da bo po presoji Ustavnega sodišča sledila dokončna ratifikacija Sporazuma s Svetim sedežem, kar bo odprlo novo poglavje v odnosih med slovensko državo in rimskokatoliško cerkvijo v Sloveniji. Ob tem je menil, da ostaja še nekaj odprtih vprašanj. Izpostavil je vprašanje verouka, ki po njegovem prepričanju ni ustrezno rešeno, saj v praksi povzroča vrsto časovnih in prostorskih težav. Rekel je, da pri verouku ne gre le za versko, temveč tudi za vrednostno in demokratično vzgojo in menil, da bi morali izboljšati pogoje za izvajanje verouka.

Dr. Drnovšek je poudaril, da sta država in RKC v Sloveniji v preteklem desetletju uspeli rešiti vrsto odprtih vprašanj na način, da je bilo možno najti ustrezne rešitve v predpisih. Končno je tak pristop dobil svojo potrditev v podpisanem Sporazumu s Svetim sedežem. V zvezi z vprašanjem verouka je izrazil mnenje, da je možno doseči znotraj ustavnega okvira določeno izboljšanje praktičnih pogojev za izvajanje verouka. Pravno korektne rešitve je potrebno iskati v strpnem dogovarjanju s šolskimi oblastmi. Predsednik republike je obenem poudaril svoje prepričanje, da bo možno tudi nekatera druga vprašanja rešiti s konstruktivnim dialogom med vlado in RKC v okviru ustavne ureditve.

Predsednik republike in predstavniki Slovenske škofovske konference so posebno pozornost namenili tudi vstopanju Sloveniji v mednarodne integracije. Menili so, da bi se Slovenija z vstopom v EU in NATO ponovno vključila v krog držav, kamor po svoji demokratični, varnostni in tudi vrednostni izbiri sodi. Za tako usmeritev so se slovenski državljani odločili že s plebiscitom, svojo dokončno potrditev pa bodo izrekli na referendumu 23. marca. Sogovorniki so izrazili prepričanje, da se bodo slovenski državljani v tem zgodovinskem trenutku ponovno znali pravilno odločiti.

Ob koncu so se sogovorniki dotaknili tudi zapletene mednarodne situacije. Predsednik republike je ob tem izpostavil, da zelo ceni in spoštuje prizadevanje papeža Janeza Pavla II. za dosego mirne rešitve iraške krize in njegov prispevek k ohranjanju svetovnega miru.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani