arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike poslal pismo v zvezi s situacijo v Darfurju nekaterim znanim politikom, književnikom in slavnim osebnostim iz sveta športa, glasbe in filma

Ljubljana, 01/08/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je pismo v zvezi s situacijo v Darfurju danes poslal tudi nekaterim znanim politikom, književnikom in slavnim osebnostim iz sveta športa, glasbe in filma, med drugim Jose Maria Aznarju, Silviu Berlusconiju, Jimmyju Carterju, Billu Clintonu, Giscardu d'Estaingu, Felipe Gonzalesu, Mihailu Gorbačovu, Tarji Halonen, Romanu Herzogu, Lionelu Jospinu, Johnu Majorju, Nelsonu Mandeli, Helmutu Schmidtu, Arnoldu Schwarzenegerju, Margaret Thatcher, Franzu Vranitzkyju, Billu Gatesu, Gro Harlem Brutland, Bernardu Couchnerju, Robertu Tomsicu, Gabrielu Garcia Marquesu, Jose Carerasu, Pavarottiju, Placidu Domingu, Maradoni, Mohamedu Aliju, Peleju, Armstrongu, Charlesu Aznavourju, Bobu Gedolfu, Bonu, Madonni, Tomu Cruiseu, Nicole Kidman, Clintu Eastwoodu.

V pismu je predsednik dr. Drnovšek zapisal:
"Situacija v Darfurju se dramatično poslabšuje. V Sloveniji skušamo organizirati svojo humanitarno pomoč. Skupaj z našimi nevladnimi organizacijami smo si začrtali cilj, da postavimo kamp za 10.000 ljudi, z vso potrebno oskrbo z vodo, hrano, zdravili, medicinskim osebjem in šolanjem otrok.


Vendar beguncev v Darfurju in okolici naj bi bilo okrog 2 milijona. Naš prispevek, čeprav velik za majhno državo, kot je Slovenija, bo le kaplja v morju beguncev. Moramo prebuditi celo človeštvo, zbuditi njegovo vest. Spomnimo se, kako se je ta dvignila, ko smo gledali katastrofe Cunamija pred letom dni. Razsežnosti katastrofe v Darfurju pa utegnejo biti še večje.

Zato se obračam na vas, da pomagate. Vaše ime je znano svetovni javnosti, lahko pritegnete pozornost in opozorite človeštvo na katastrofo v Darfurju. Zdaj je čas za to, jutri bo prepozno. Pridružite se naši mali slovenski akciji za pomoč. In potem to ne bo več le kaplja v morju, ampak kar morje samo. In rešili bomo sto tisoče, morda milijone ljudi.

Opozoril sem generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov in glavne svetovne politike na katastrofo v Darfurju. Zahteval sem urgentno akcijo OZN in drugih mednarodnih organizacij. Pozovite jih še vi. Naj mednarodna skupnost ne opazuje več nemo in apatično, kako umirajo otroci in številni nedolžni ljudje, ki želijo le mirno živeti na tem svetu, tako kot mi. Čas je za akcijo.

Obveščal vas bom o naših aktivnostih. Pridružite se nam. Skupaj bomo zmogli."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani