arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Med knjigami - na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pismo francoskega predsednika Chiraca predsedniku republike

Ljubljana, 02/08/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je v zvezi s situacijo v Darfurju prejel pismo francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, ki je zapisal:

"Želeli ste me opozoriti na resno krizo v Darfurju in nujnost okrepitve gibanja mednarodne skupnosti za njeno rešitev. Zahvaljujem se vam, da ste s Francijo pripravljeni deliti svojo zaskrbljenost zaradi izredno dramatičnih razmer.

V Darfurju se nesprejemljivo kršijo človekove pravice, humanitarne razmere so celo ob pomoči mednarodne skupnosti še vedno zelo negotove in kljub napotitvi vojaške sile Afriške unije (AMIS), ki šteje skoraj 7000 vojakov, na teren se nenehno krši prekinitev ognja.

Ob vašem nedavnem obisku v Parizu vam je g. Douste-Blazy, minister za zunanje zadeve, predstavil diplomatsko dejavnost Francije kot odgovor na zahteve.

Že od začetka krize smo dvostransko in s pomočjo evropskih skladov prispevali pomembno človekoljubno pomoč narodu v stiski.

V Varnostnem svetu smo se zavzemali za sprejetje Resolucij 1591 in 1593, ki določata embargo na orožje v Darfurju, in zadevo predložili Mednarodnemu kazenskemu sodišču, da ob vzpostavitvi cele palete kazenskih sankcij, usmerjenih proti odgovornim za nastanek krize, preišče kazniva dejanja v Darfurju. Zdaj menimo, da bi bilo treba pritiske na vpletene v spor še okrepiti.

Da bi umirili razmere na terenu, smo napotili naše oborožene sile v Čad, na sudansko mejo, da bi zavarovali območje in zlasti begunska taborišča. V okviru Evropske unije podpiramo misijo Afriške unije, ki so jo v Darfur napotili v zelo težkih in skrajno nujnih okoliščinah. Zdaj moramo nadaljevati s podporo Afriški uniji in skupaj z njo pregledati, kako to srednjeročno prenesti pod zaščito modrih čelad sil AMIS.

Na političnem področju vodimo mirovna pogajanja v Abuji pod pokroviteljstvom Afriške unije, s katerimi si prizadevamo doseči politično soglasje, ki bi v temelju uredilo krizo v Darfurju.

Bodite prepričani o pripravljenosti Francije in njeni želji po vzpostavitvi trajnega miru na celotnem ozemlju Sudana."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani