arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Slovenski predsednik z Redom za izredne zasluge odlikoval švedski kraljevi par

Brdo pri Kranju, 06/15/2004  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoNa tridnevnem uradnem obisku v Sloveniji se mudita njuni veličanstvi švedski kralj Carl XVI Gustaf in kraljica Silvia

Na uradni obisk v Slovenijo sta na povabilo slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška, to dopoldne prispela njuni veličanstvi, švedski kralj Carl XVI Gustaf in kraljica Silvia. Po sprejemu z vojaškimi častmi pred Gradom Brdo, sta se švedski kralj in kraljica sestala z gostiteljem predsednikom dr. Drnovškom. Ob tej priložnosti je slovenski predsednik švedskemu kralju in kraljici izročil državno odlikovanje - Red za izredne zasluge Republike Slovenije. Kralj Carl XVI Gustaf pa je predsednika dr. Drnovška odlikoval s Kraljevim redom Serafina. Po pogovorih med predsednikom in kraljevim parom je sledila izjava za javnost, v kateri je dr. Drnovšek povedal: (nelektoriran zapis)


Klikni za povečavo"V veliko veselje in čast mi je, da danes lahko gostim njuni kraljevski veličanstvi švedskega kralja Carla XVI Gustafa in kraljico Silvio. Odnosi med Švedsko in Slovenijo so zelo dobri in prijateljski, že vse od naše osamosvojitve. V tem času smo vzpostavili številne vezi na različnih področjih, tako političnem gospodarskem, kulturnem in tudi na športnem področju. V posebno zadovoljstvo mi je, da smo naše res odlične odnose danes lahko kronali z uradnim obiskom na najvišjem državnem nivoju. Klikni za povečavoPrepričan sem, da bo ta obisk še spodbudil naše medsebojne odnose. V Slovenijo je prišla tudi močna švedska gospodarska delegacija, ki se bo jutri sestala z našimi gospodarstveniki. Prepričan sem, da tovrstni stiki lahko spodbudijo nove poslovne aktivnosti, investicije in okrepijo gospodarsko menjavo. Na Švedsko smo vedno gledali kot na državo, ki bi nam lahko bila za vzor. Uspela je vzpostaviti veliko stopnjo socialne blaginje in sočasno obdržati visoko stopnjo gospodarske konkurenčnosti. To pa je tisto, k čemur vsi težimo. Imeti čim večjo gospodarsko učinkovitost in hkrati zagotavljati čimbolj kohezivno državo, v kateri je vzpostavljena sorazmerno visoka socialna pravičnost in nivo življenja vseh državljanov. Tudi ta obisk bo priložnost za seznanitev s švedskimi izkušnjami, ki jih skušamo na čim boljši način prenašati v našo državo. Švedska je našo državo močno podpirala tudi v času našega približevanja Evropski uniji, za kar smo zelo hvaležni."

Klikni za povečavoŠvedski kralj Carl XVI Gustaf je v izjavi izrazil veselje nad obiskom, saj sta s kraljico Silvio o Sloveniji slišala veliko zanimivega in lepega. Slovenskemu predsedniku je nato čestital za vstop naše države v Evropsko unijo, kar omogoča še boljše sodelovanje med državama. Spomnil se je tudi obiska nekdanjega predsednika na Švedskem in obiska ene izmed švedskih univerz in tamkajšnjega znanstvenega parka. Pri tem je švedski kralj izpostavil prav področje visoke tehnologije, kjer je možnosti za okrepitev sodelovanja še precej in izrazil prepričanje, da bodo gospodarstveniki, ki se bodo jutri srečali s slovenskimi kolegi, preučili tudi tovrstne možnosti. Slovenskemu predsedniku se je zahvalil za vabilo in prijazno gostoljublje in izrazil prepričanje, da so pred njima trije zanimivi dnevi.

Klikni za povečavoŠvedski kraljevi par se je danes srečal tudi s predsednikom vlade mag. Antonom Ropom, popoldne pa bosta švedski kralj in kraljica obiskala Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, mestno občino Ljubljana in si ogledala staro mestno jedro ter v Narodni in univerzitetni knjižnici razstavo Rojstni list slovenske kulture.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani