arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Počitniški pogovor predsednika dr. Drnovška za revijo JANA

Ljubljana, 08/17/2004  |  intervju


pogovarjala se je novinarka Petra Kancler


Uvod: Poletni intervju s predsednikom Janezom Drnovškom je vsakič nenavadno doživetje, vsaj za ljudi, ki poznajo sila zadržanega, zmeraj resnega in distanciranega politika le s protokolarnih srečanj, kjer je praviloma v temni poslovni obleki. Počitniško razpoloženi predsednik ne skopari z razorožujočim nasmeškom in praviloma ga je najti kje v naravi, med hribi. Obiskali smo ga na dopustu in razkril se nam je vpogled v njegovo sicer tako skrbno varovano zasebnost.

Novinarka: Gospod predsednik, prvo vprašanje se glede na govorice preteklih tednov, češ da ste se umaknili na dopust na skrivno lokacijo, medtem ko pri vas doma v Murglah potekajo večja obnovitvena dela, postavlja samo po sebi: kje ste preživeli letošnje počitnice?

Klikni za povečavoPredsednik: Pri obnovitvenih delih, o katerih je bilo v medijih toliko govora, gre za prizidek v mojem domu v Murglah, kjer nama je z Brodiejem, ki iz meseca v mesec pridno raste, sčasoma postalo nekoliko tesno. In da nisva motila zidarjev, sva se odločila za krajše počitnice. V najem sem vzel hiško na Kureščku v bližnji okolici Ljubljane, kjer sva z Brodiejem preživela nekaj tednov.

Novinarka: Se pravi, da si niste privoščili domačega centra za fitnes, s savno, kot je bilo moč prebrati?

Predsednik: Ne, nič tako razburljivega. Zgradili so mi zgolj dodaten prostor, ki ga bom uporabil predvsem za delovno sobo. V stari sem bil že strašansko utesnjen. Toliko knjig, vsemogoče literature in materiala se je nabralo v vseh teh letih, pa raznoraznih modernih aparatov in računalnikov. Zato je bila potrebna preureditev. Glede savne pa – takšno manjšo imam doma že nekaj časa.

Novinarka: Dovolite mi še malo ženske radovednosti – kakšna bo vaša nova soba, se obetajo kakšni novi razgledi, zanimive barve?

Predsednik: Na žalost kakšni novi razgledi niso možni. Tudi barve verjetno ne bodo nič posebnega. Je pa to prva takšna investicija, za katero sem se odločil v zadnjih petnajstih letih. In po takšnem obdobju je najbrž tudi že čas za prenovo.

Novinarka: Glede na to, da vas zanima filozofija Daljnega vzhoda, ste si pri prenavljanju pomagali z zakonitostmi fengshui?

Predsednik: Z opremljanjem še nisem popolnoma gotov, zato mogoče fengshui še pride, bomo videli.

Novinarka: Se pravi, da se v času predsedovanja ne boste preselili v rezidenco, ampak nameravate tudi naprej ostati v svojem domu?

Predsednik: Tako je. Z zakonom mi sicer pripada službena rezidenca, ampak za zdaj ostajam v tej hiši.

Novinarka: Vrniva se nekoliko k vašemu dopustu. Ali predsedniku med počitnicami uspe pozabiti na vsakdanje obveznosti in skrbi? Si privoščite daljši ali krajši dopust – teden, dva, morda celo tri?

Predsednik: Večinoma malo kombiniram: za nekaj dni, teden, se umaknem iz toka vsakodnevnih obveznosti, a kljub temu sem vseskozi na tekočem z dogajanji v uradu in nemalokrat dopust tudi zaradi kakšnih aktivnosti za dan ali dva dneva prekinem. Tudi zdaj je bilo tako.

Novinarka: In kako so vas tam sprejeli novi sosedi?

Predsednik: Zelo prijazno. Sprva so bili najbrž nekoliko presenečeni. Z Brodiejem so naju namreč srečevali na najinih vsakodnevnih sprehodih. Tu in tam smo kaj poklepetali, spoznala sva tudi vse okoliške psičke.

Novinarka: Kakšen je vaš počitniški dan?

Predsednik:Tudi na počitnicah vstajam precej zgodaj, okoli šestih, ali še prej. Po obvezni telovadbi in zajtrku greva z Brodiejem na sprehod. Veliko tudi berem. Tokrat sem se posvetil antiki. Vsak večer sem prebral eno izmed Herodotovih zgodb. Tudi druge zgodovinske in filozofske knjige sem vzel v roke, poleg starih kitajskih filozofov tokrat še stare Grke.

Novinarka: Vemo, da sem vam zdi pomemben zdrav način življenja. Kdo na takšnih počitnicah skrbi za vašo prehrano? Lani ste mi zaupali, da si zaradi številnih obveznosti doma pripravite zgolj zajtrk, jeste pa večinoma zunaj. Ste morda odkrili kuharsko žilico?

Predsednik: No, malo bolj aktiven od kuhanja kave sem že nekaj časa. Res sem, kar se hrane tiče, zase in za Brodieja na Kureščku večinoma kar sam skrbel. In kar dobra sva preživela. Vedno bolj se posvečam bioprehrani in poskušam jesti čim manj škodljivega. Zdi se mi, da se bomo zdravemu prehranjevanju morali vedno bolj posvečati, saj onesnaženo okolje, različni kemični dodatki vedno bolj zastrupljajo našo hrano.

Novinarka:Verjetno naše bralce sedaj hudo zanima, pri pripravi katere jedi ste še posebej spretni? Se morda lahko pohvalite s kakšnim lastnim receptom?

Klikni za povečavoPredsednik: No, s čim posebnim se ne bi preveč hvalil. Prepričan sem, da s svojimi kuharskimi sposobnostmi še zdaleč ne morem tekmovati z vašimi bralci oz. zlasti bralkami. Se pa skušam vedno bolj osamosvojiti na tem področju.

Novinarka: Seveda ne morem tudi mimo vprašanja o vašem zdravju.

Predsednik: Dobro se počutim, prav nič mi ne manjka, hvala.

Novinarka: Kako pa sicer skrbite za zdravo življenje?

Predsednik: S pozitivno duhovno naravnanostjo, telesno aktivnostjo, zdravo prehrano, hojo v naravi, druženjem s pozitivnimi ljudmi. To je sicer idealen recept, ki ga skušam izvajati, kolikor se pač da. Ukvarjam se z jogo, delam tudi nekaj kitajskih vaj (tai-chi). Seveda so prav tako koristne druge razgibalne vaje. Vsak dan se sprehajam z Brodiejem. Tečem in tenis igram sedaj manj. Tudi kakšna masaža je koristna.

Novinarka: Verjetno ste sedaj v predsedniški funkciji nekoliko manj izpostavljeni nenehnim stresnim situacijam.

Predsednik: Res jih je sedaj manj, vendar so še. Mislim, da se vsak v svojem okolju, v svojem življenju, srečuje s stresom. Gre samo za to, kako se s tem soočamo.

Novinarka: In kako se tega lotevate vi?

Predsednik: Tako da poskušam ohranjati svoj mir. Da ohranjam pozitivno razpoloženje, da se ne dam potegniti v pretirano skrb. Seveda nastopijo problemi, ampak velikokrat so bolje rešljivi na miren način, ne da bi nas preveč skrbelo. Če pa niso rešljivi, pa skrb in bojazen nič ne pomagata. Še manj jeza. Pomembno je, da v življenju najdemo ravnotežje, pozitiven odnos do vseh stvari. Lažje nam bo to uspevalo, če znamo biti realni in si ne želimo preveč in za vsako ceno. Velikokrat male stvari v življenju prinašajo več miru in zadovoljstva. Zavedam se, da je vse to laže reči kot izvesti, vendar že prizadevanje v to smer pomaga.

Novinarka: Vemo, da sicer prisegate na bolj asketsko življenje, pa vendar – se kdaj pregrešite, in kaj si privoščite za svojo dušo, ko se želite razvajati?

Predsednik: Če si vzamem nekaj časa zase, poskrbim za svojo fizično kondicijo, za branje ali za sprehod z Brodiejem, sem zelo zadovoljen.

Novinarka: Nič drugega?

Predsednik: Saj to ni tako malo.

Novinarka: Veljate tudi za velikega ljubitelja in poznavalca klasične glasbe, opere. Ste si letos ogledali kakšno predstavo, ki vas je še posebej navdušila?

Predsednik: Zelo vesel sem bil vnovičnega gostovanja velikega ruskega dirigenta Valerija Gergijeva pri nas, s katerim sva se pobliže spoznala pred leti v Salzburgu, in moram priznati, da so bili simfoniki iz St. Petersburga res odlični. Slovensko občinstvo jih je primerno nagradilo z aplavzi.

Novinarka: Glede na vaše znane počitniške dogodivščine – nekoč ste se z mini morrisom podali do Egipta ali se v Salamanci znašli v areni iz oči v oči z bikom – ali kaj podobno razburljivega načrtujete za v prihodnje ali je sproščeno potovati, če si predsednik, tako rekoč nemogoče?

Predsednik: Izkušnje, ki jih omenjate, so res že kar lep čas preteklost, a se jih še zmeraj rad spominjam (nasmešek). Sedaj že zelo dolgo potujem predvsem službeno, na poti poskušam biti manj, kot sem bil včasih. A zanimivih vabil, je veliko, pa delam precejšno selekcijo. Potovanja so praviloma precej naporna. Res pa je, da politična in protokolarna potovanja dopuščajo manj možnosti za razburljive dogodivščine, o kakršnih ste govorili. Po eni strani me to, da imam precej zabetoniran program, varuje pred morebitnimi skušnjavami (smeh). Tu in tam vendarle še sedem za volan mojega jeepa cheerokeeja in z Brodiejem kreneva dogodivščinam naproti.

Novinarka: Ampak glede na to, kakšen velik kuža je Brodie, morate verjetno kar skrbno odbrati, kam gresta.

Predsednik: Seveda izbirava lokacije, da koga ne vznemiriva preveč. Brodie je zelo prijazen kuža, a marsikdo se ga prvi hip nekoliko prestraši. Zgrožen pa sem, ko slišim, kaj se dogaja – pri nas morda ne toliko, kot v Italiji – da nekateri ob odhodu na počitnice puščajo svoje kužke kar ob cesti. Lahko si predstavljam, kakšni so potem odnosi med ljudmi, če so že do svojih domačih ljubljenčkov takšni. Poudariti je treba, da moraš za domačo žival, če jo imaš, dobro skrbeti. Tudi to je odgovornost.

Novinarka: Kolikor pomnim, je Brodie k vam prišel iz Škotske. Imate še stike z njegovo družino?

Predsednik: Da, imamo kar stalne stike. Če je na primer kakšen zdravstven problem, vprašam za nasvet, tudi Brodiejeve fotografije jim pošiljam, da vidijo, kako je zrasel. Brodie ima kar nekaj bratov, ki pridno tekmujejo in pobirajo nagrade. Moj kuža pa zaenkrat ne kaže nagnjenja, da bi si želel na kakšno pasje tekmovanje.

Novinarka: Kako pa je kaj z ljubeznijo – ima Brodie kakšno oboževalko?

Predsednik: (smeh) Res je že v teh letih, ampak nima kakšne pretirane možnosti, saj v Sloveniji mastifov ni veliko. Na spletu sem sicer našel nekaj slik primernih mladenk iz Francije, vendar se mi to zdi nekoliko daleč.

Novinarka: Spominjam se, da sta vas enkrat v poletnem času obiskala Xavier Solana in Romano Prodi, enega ste povabili na kolesarjenje, z drugim ste šli teč. Vas je morda tudi na Kureščku obiskal kdo, ki ga javnost pozna, morda znan politik?

Predsednik: Veste, politiki smo samo izjemoma zanimivi. Poskušamo, da se ne bi drug z drugim obremenjevali, ko smo na počitnicah. Tega prakticiram manj, kot včasih.

Novinarka: Morda ste v goste povabili kakšno zanimivo igralko, pevko?

Predsednik: No, to bi bilo že bolje. Čeprav se mi zdi, da so sedaj vse na dopustu, na morju.

Novinarka: Vi na morje, kolikor vem, ne hodite?

Predsednik: Bolj slabo. Raje v hribe, že kar nekaj let. Na morju se mi zdi precejšnja gneča. Bolje se počutim, če sem v hribih ali ob kakšnem jezeru. Včasih sem hodil na morje, ampak je že dolgo tega.

Novinarka: Omenili ste hribe. Trenutno je med našimi političnimi veljaki strašno v modi povzpeti se na Triglav. Morda to poletje tovrsten vzpon načrtujete tudi vi?

Predsednik: Saj veste, da nisem moden politik.

Novinarka: V prejšnjem intervjuju ste me presenetili z zgodbo o vaši prijateljici, sloviti ameriški gledališki divi Kitty Hart, ki vas je seznanila z nekaterimi ameriškimi zvezdnicami. Ker so odtlej govorice že precej potihnile, mi dovolite kanček ženske radovednosti – je v tem smislu kaj novega?

Predsednik: Pravite, da so govorice že skoraj potihnile? No, potem jih raje ne obujajva k življenju. (nasmešek)
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani