arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na eko - tržnici (Ljubljana, 10.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi






Pogovor z dr. Janezom Drnovškom za VAL 202

Ljubljana, 02/06/2006  |  intervju


S predsednikom dr. Janezom Drnovškom se je pogovarjal Janez Martinčič.
Radio Slovenija 2, 06.02.2006, VAL 202 ob 12.00 uri, oddaja: Ime tedna
ikona avdioPosnetek pogovora s predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom - Radio Slovenija 1, 06.02.2006, oddaja Ime tedna ob 12.00 uri (na strežniku RTV SLO)


  • Novinar Janez Martinčič: Spoštovane poslušalke, dragi poslušalci, dr. Janez Drnovšek, predsednik republike je ime minulega tedna, ki nas zadnje čase preseneča z nekaterimi svojimi potezami in dejanji in je zdajle z nami na telefonski zvezi. Gospod predsednik, lepo pozdravljeni.
dr. Janez Drnovšek: Dober dan. Pozdravljeni.
  • Novinar: No mi smo v obrazložitvi ob vašem imenu, ko smo vas predlagali za ime minulega tedna, zapisali, da ste v minulem tednu najprej izstopili iz LDS, potem pa ste s pomilostitvijo gospoda Kovačiča vznemirili slovensko javnost. Prav gotovo ste potem še marsikomu popestrili sobotni večer, ko ste kot gost prišli k Sašu Hribarju. Dogodki, pestri, presenetljivi, nenavadni ali karkoli temu rečemo ali rečejo, si sledijo. No veliko je bilo že povedanega in napisanega, marsikaj so dodali še nekateri naši poslušalci danes zjutraj in v dopoldnevu, ko so glasovali. Mi smo shranili posnetke, pa jih zdajle zavrtimo, da jih slišite še vi.


(posnetek ponovitev glasovanj za dr. Janeza Drnovška)


  • Novinar: Gospod predsednik, ljudje razmišljajo in govorijo na glas, mislijo tudi zelo različno in najbrž je prav tako. Ali vas jezi, če je odziv na kakšno vašo besedo ali dejanje drugačen kot si želite ali pričakujete?
dr. Drnovšek: Ne, sploh me ne jezi. Bistveno je, da sem sam prepričan v to, da imam prav, da vem zakaj sem kaj storil, torej, da sem nekako zvest resnici, in da pri tem pravzaprav ne taktiziram in ne odmerjam svojih dejanj, glede na pričakovani učinek v javnosti.
  • Novinar: V zadnjem času tudi ne skoparite z odgovori na vprašanja. Tako smo slišali veliko vaših pojasnil in razlag, pa vendar vas prosim še za kakšen odgovor v zvezi s temi dejanji in temami, ki smo jih danes povezali z vami glede prejšnjega tedna. Najprej izstop iz Liberalne demokracije. Nekateri so vam že sledili. Mnogi razmišljajo, da ste spet podžgali nekatera nesoglasja v stranki, dileme, da je napetost spet večja. Se vam zdi, da je to res zaradi vas ali tako že ni bilo, vsaj tako kot bi moralo biti? Najbrž, če ste bili deset let in več uspešen lider te stranke, se najbrž zdaj težko ogradite od vsega?
dr. Drnovšek: Moje članstvo v LDS-u je zdaj že tri leta zamrznjeno, ne smemo tega pozabiti. Od kar sem prevzel funkcijo predsednika torej nisem več aktiven v stranki. In če sem se prej, seveda kot predsednik stranke vsa ta leta identificiral s to stranko, jo vodil, usmerjal, potem pravzaprav ne bi smelo biti več tako presenečenje, da potem, ko tri leta nisem več aktiven v njej in ko sem pač nadaljeval svojo pot po svoje, stranka pa po svoje, da ugotovim, da pravzaprav nismo več na isti poti.
  • Novinar: Gibanje za pravičnost in razvoj, v to se zdaj usmerja dobršen del vaše energije. Menda so vas zasuli z odmevi. Kaj sprašujejo, so kakšni konkretni predlogi, kako bi ljudje sodelovali?
dr. Drnovšek: Ljudje se predvsem javljajo. Radi bi sodelovali. Dobivam vrsto res pozitivnih pisem in tudi navdušenih, izjemno veliko pozitivne energije najdem v teh pismih, tako da sem vesel. Zdi se, kot da se je prebudil, vzdignil tak val optimizma, pričakovanj, pozitivne energije, da so ljudje pripravljeni kaj narediti, kaj dobrega narediti, ali pri nas doma ali po svetu in to predvsem tisti ljudje, ki, tako izhaja iz teh pisem, ki do zdaj niso bili aktivni, ali pa, ki so morda že izgubili vero v politiko, ki ne mislijo več, da bi se dalo še kaj narediti, skratka, ki so bili že kar precej apatični. Tudi precej mladih se javlja. Celo od šol, od šolskih učencev, osnovnošolskih ali študentov ali drugih, pa do najstarejših, tako da sem vesel tega odziva.
  • Novinar: Ja, bo treba po vsem, kar kaže, zdaj najbrž zadeve kar bolj organizirano in morda kar profesionalno zgrabit, a ne, ustanovit kakšno pisarno ali center?
dr. Drnovšek: Poglejte, ne preveč organizirano in ne preveč birokratsko, bi temu tako rekel. Zdi se mi, da se ljudje pravzaprav odzivajo tudi zato, ker to ni politična stranka. Ne bo to neka birokratska institucija, ker ravno takšnih so se že naveličali ali pa izgubili vero vanje. Tako da na vsak način neka povezava bo. To bo seveda računalniška spletna stran, ki ne terja potem neke administracije, stvari tam tečejo lahko že kar avtomatsko, ljudje se bodo javljali s svojimi razmišljanji in predlogi. To bodo vsi lahko videli, se odzivali in tudi avtomatsko bomo lahko skanalizirali kakšne predloge že na humanitarne organizacije ali na kakšne druge. Seveda bodo pa tudi druge dejavnosti, projekti, kamor bom povabil ljudi, ki jih bo to zanimalo in bodo potem skušali skupaj spreminjati stvari na boljše.
  • Novinar: Pomilostitev gospoda Kovačiča - sodna stroka vam to nekako očita, celo čuti kot nekakšno nezaupnico. Svojo odločitev ste že večkrat obrazložili. Ne bi ponovno? No, zdaj sem slišal predlog, razmišljanje, da bi bila ena od možnosti lahko ustanovitev posebne komisije za pomilostitve, če bi tako rekli, ki bi lahko preučevala kakšne take možnosti in jih potem predlagala recimo vam kot predsedniku, tistemu, ki imate to moč in možnost, da bi vam nekako olajšala odločitve, morda tudi v izogib vsem poznejšim dilemam, kaj mislite?
dr. Drnovšek: To je v redu. Pomilostitve res niso lahka zadeva. Večkrat sem bil v resni dilemi do sedaj. Navsezadnje s takšno odločitvijo odločaš o usodi nekega človeka in to so težke odločitve. In sam sem že razmišljal, da bi ustanovil komisijo, ki bi mi pomagala pri teh odločitvah. No, saj tudi sedaj dobivam mnenja, se posvetujem, ampak morda bi res od tu naprej napravil korak in ustanovil komisijo za pomilostitve, tako kot recimo že obstaja komisija za odlikovanja. Na vsak način gre za težke in pomembne odločitve. Ob tem pa bi le pripomnil, da bo tudi sodni sistem moral kaj narediti. To, da nekdo 13 let preživi v mlinih sodnega sistema, to ne velja samo za gospoda Kovačiča, da gre skozi vsemogoče travme, skozi takšna in drugačna sojenja, pa ponovne obravnave in tako naprej, že to je samo po sebi kar precejšnja kazen in marsikomu to načne zdravje, tako kot je bilo to tudi v primeru gospoda Kovačiča. Tako, da ključ ni v pomilostitvah, to je tisti zadnji akt, ki ga ima po ustavi na razpolago predsednik države, tako pri nas kot tudi po svetu, ampak treba bo kaj narediti s celim sodnim sistemom, da bo deloval bolj učinkovito, hitreje in seveda tudi čim bolj objektivno. Tam je težišče problema.
  • Novinar: Gospod predsednik, povejte mi, kako ste se počutili kot gost pri Hribarju? Jaz sem imel občutek, da se morda celo bolj zabavate kot on?
dr. Drnovšek: Veste, sem se res kar zabaval. To mi je bila, moram reči, kar sprostitev, sprememba po tistih bolj resnih aktivnostih, ki jih imam ves čas, tako da sem se res zabaval.
  • Novinar: Mnogi trdijo, da bi bilo recimo nemogoče, da bi pred nekaj leti sodelovali v taki oddaji. Vedno ste bili nekako bolj resni, dostojanstveni, da bi se vam morda to zdelo celo neprimerno? Pa od kod vam zdaj ta dinamika v življenju, to nenehno dogajanje, poteze, ki jih do zdaj ni bilo pri vas pričakovat? Sprememba je zares enkratna in očitna.
dr. Drnovšek: Včasih tudi sam sebe presenečam, moram priznat.
  • Novinar: Ne gre samo zato, da ste prenehali uživat meso, a ne?
dr. Drnovšek: Najbrž ne samo zato. Gre za cel pristop do življenja, drugačen način življenja. Pozitivno gledanje na vse skupaj. Res na vse. In če si pozitiven do ljudi, do drugih ljudi, potem so praviloma tudi oni pozitivni do tebe in potem se ta pozitivna energija kar nekako sešteva in stvari se kar odvijajo in gredo naprej. No, pomembno je pa tudi to, da človek sam sebe ne jemlje preveč resno, a veste. V politiki se velikokrat preveč resno sami sebe jemljemo in zato morda tudi imamo premalo smisla za humor. No, če sem ga zdaj očitno nekaj pridobil, tega smisla za humor namreč, potem . . .
  • Novinar: . . . to ni slabo . .
dr. Drnovšek: . . . izgleda kaže, da tudi sam sebe ne jemljem več tako resno kot sem se včasih.
  • Novinar: Ampak, to ni prišlo tako, da ste en dan rekli, zdaj pa dajmo malo drugače in bolj sproščeno? To težko pride v trenutku verjetno?
dr. Drnovšek: Težko pride v trenutku, to se pač nekako sestavlja, nabira skozi leta, skozi izkušnje, skozi razmišljanja. Življenje nas pač uči svoje, ampak na neki točki očitno človek lahko doseže neko kritično maso in naredi nek preboj, če temu tako rečem in res spremeni življenje, poenostavi življenje, naredi pravzaprav vse skupaj lepše, bolj pozitivno in potem gre res kar samo od sebe naprej.
  • Novinar: Kaj imate zdaj radi, recimo, ne samo od prehrane? To najbrž organizem čuti, kaj vam paše?
dr. Drnovšek: Občutek je zelo važen. Res, treba je poslušati svoj občutek, svojo intuicijo. To se mi zdi morda najvažnejše od vsega. Ker v življenju ga velikokrat prikrijemo, ta svoj občutek, z različnimi navadami ali posnemanji, posnemamo kar pač drugi počnejo ali kar je moda, pa niti ne poslušamo svoje občutka, ne pri hrani, ne pri drugih dejavnostih. In če začnemo sami sebe bolj poslušat, svoj občutek, potem, se mi zdi, začnemo delati prave stvari in da se potem življenje res lahko spremeni. No in jaz res zdaj poslušam ta notranji glas.
  • Novinar: Dr. Drnovšek, Brodiju pa še diši meso, še dobi kakšen kos?
dr. Drnovšek: Pa ne boste verjeli, ampak tudi on je nehal.
  • Novinar: A res?
dr. Drnovšek: Res. Ampak sam od sebe. Očitno . . .
  • Novinar: . . . to pa je vpliv gospodarja . . .
dr. Drnovšek: . . . sva vzpostavila takšno energetsko okolje, da prihaja do takšnih sprememb, tako da tudi on je kvalitetno hrano, ne samo jaz.
  • Novinar: Kaj pa kakšno kost, tudi ne?
dr. Drnovšek: Pa, poglejte kaj je. Je sicer, kakšne mlečne proizvode ima rad, kot so siri in tako naprej, pa tofu. Pa rad ima kruh, ki ga jaz pečem. Izjemno rad, zelo veliko ga poje.
  • Novinar: No, to je pa zdaj en poseben pes ratal. Poglejte, še tole dr. Drnovšek. Priznam, da bi recimo pet ali deset let nazaj hudičevo premišljeval, če bi se vas upal vprašat naslednje. Ali je res, da se je v zadnjem času povečalo število plavolasih dam, ki hodijo po Zaplani, ali kaj veste za to?
dr. Drnovšek: Plavolasih dam, ki hodijo po Zaplani?
  • Novinar: Ja, to se šušlja.
dr. Drnovšek: A res, potem pa jaz ne hodim v pravem času ven. . .
  • Novinar: Morda so to samo govorice. Kaj pa Brodi, je prijazen do žensk in do ljudi na sploh?
dr. Drnovšek: Morate me obvestiti, kadar bo kakšna prišla, veste. Bom malo bolj pogledal. Brodi seveda je prijazen, sploh, če so pozitivne. Brodi zelo zazna ali je človek pozitiven ali negativen in temu ustrezno reagira. Tako, da se tudi jaz učim od njega.
  • Novinar: Dr. Drnovšek, kaj danes počnete, kaj posebnega?
dr. Drnovšek: Danes? Vsak dan počnem kaj posebnega. Ha, ha. Trenutno se še vedno ukvarjam precej s situacijo v Darfurju. Prejšnji teden sem posredoval svoj predlog mirovnega sporazuma, tako predsedniku Sudana, kot tudi uporniškim strankam, uporniškim skupinam. Danes imam, takoj za tem zdajle, sestanek, kjer bomo šli celo zadevo skupaj z nekaterimi ljudmi kot je Tomo Križnar, ki se bo potem odpravil v Darfur, neposredno po tem. Pa še kakšne mednarodne aktiviste iz civilne družbe sem pritegnil v to. Z nekaterimi smo v telefonskimi stiki in so v Sudanu, so v Darfurju. Nekdo celo tudi danes pride sem iz Sudana, tako da bomo skupaj z njim pretresli situacijo in čakam tudi še naprej odziv uradne sudanske strani. Začetni odziv na moj mirovniški načrt je bil pozitiven - tudi uporniške strani, tako da bomo videli kaj se bo izcimilo iz tega.
  • Novinar: Zdaj upate seveda, da kaj koristnega in dobrega. Dobro, dr. Drnovšek, hvala lepa, da ste si vzeli čas za nas in naše poslušalce. Na koncu samo rečem še: srečno!
dr. Drnovšek: Tudi vam, tudi vsem poslušalkam in poslušalcem želim srečno, in da gremo skupaj naprej, samo s pozitivnimi mislimi v glavi.
  • Novinar: Lep pozdrav.
dr. Drnovšek: Pozdravljeni.
  • napovedovalka: Z dr. Janezom Drnovškom, današnjim imenom minulega tedna, se je pogovarjal Janez Martinčič.









Zadnje novice



ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike

Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17

1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta  
gp.uprs@up-rs.si



© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani