arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pozdravno pismo predsednika dr. Drnovška ob Festivalu prostovoljstva mladih

Ljubljana, 04/20/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob Festivalu prostovoljstva mladih, ki v tem tednu poteka po različnih krajih v Sloveniji, posredoval svoje pozdravno pismo:


Spoštovane prostovoljke in prostovoljci, mentorice in mentorji, vsi tisti, ki želite pomagati,
čas otroštva in mladostništva je odločilen za izoblikovanje življenjskih nazorov vsakega človeka. Svet je vedno izziv za mlade ljudi. V veliki poplavi informacij, do katerih imajo dostop predvsem mladi, ki znajo uporabljati sodobne tehnologije, se je včasih prav tako težko znajti kot v situaciji, ko informacij primanjkuje. Vzgoja odgovornih, zrelih posameznikov, ki se bodo znali pravilno odločati v dobro skupnosti, ker bodo v tem prepoznali svojo pot v prihodnost, je zato še kako potrebna. Usmerjanje v individualizem, povezan z željo po kopičenju materialnih dobrinah, ki smo mu priča v zadnjem času in ki je prinesel veliko sprememb tudi v slovensko družbo, oddaljuje mlade od zavedanja, da živimo na enem planetu, drug ob drugem, v medsebojni soodvisnosti.

Spodbujanje mladih, da se vključujejo v prostovoljske aktivnosti, je ena od pomembnih metod za spoznavanje življenje iz različnih perspektiv, ne le iz tiste »navidezno uspešne«, s katero se srečujemo na vsakem koraku in nam jo ponujajo za vzgled, pač pa iz tiste »realno življenjske«, v delu z ljudmi in za ljudi, v sožitju z vsemi živimi bitji, živali in naravo. S tem jih usmerjamo na pot, ki razkriva nova spoznanja o svetu, o našem položaju in vlogi v njem, o soodvisnosti in o tem, da prispevek vsakega od nas dragocen, še zdaleč ni nepomemben, pa čeprav se zdi majhen. Je način, kako videti gozd, ne le drevesa.

Zato pozdravljam in podpiram prizadevanja za širitev ideje prostovoljstva med mladimi in vsemi tistimi, ki so pripravljeni pomagati. Tako kot pobuda Svet za Darfur vzpostavlja vez med tistimi, ki nekje na drugem koncu sveta potrebujejo našo pomoč, in tistimi, ki lahko pomagamo, lahko s prostovoljstvom v domačem kraju pomagamo rešiti tudi mnogo stisk in preprečiti marsikatero osebno katastrofo. Mladi lahko naredite veliko za skupnost. In eden od načinov kako, je vključitev v številne prostovoljske programe v Sloveniji. Pri tem imate vso mojo podporo in zahvalo vi in vaši starši, mentorice in mentorji, ki vas spodbujajo in usmerjajo pri vašem delu.

Festivalu prostovoljstva mladih na pot želim, da s predstavitvijo čim več prostovoljskih programov, ki jih izvajajo mladi, medse pritegne in sprejme tudi tiste, ki do zdaj o tem še niste razmišljali.

Želim vam uspešno delo in prijetno druženje.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani