arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Obisk vojašnice Slovenski pomorščaki

Ankaran, 10/27/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike in vrhovni poveljnik SV dr. Janez Drnovšek je danes z načelnikom GŠSV generalpodpolkovnikom Albinom Gutmanom obiskal vojašnico Slovenski pomorščaki v Ankaranu, kjer so ju sprejeli z vojaškimi častmi.

Kapitan Renato Petrič, poveljnik sil SV, je predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku SV dr. Janezu Drnovšku predstavil SV, in sicer preoblikovanje, načrte za prihodnje, posebej pa je izpostavil delovanje v operacijah kriznega odzivanja in aktualne naloge, ki jih izvaja SV s poudarkom na 10. motoriziranem bataljonu (MOTB). Trenutno v teh operacijah sodeluje več kot 300 slovenskih vojakov, in to v Bosni in Hercegovini, na Kosovem, v Afganistanu, Iraku, Kongu in dva opazovalca v Libanonu. Kapitan Petrič je tudi povedal, da v teh dneh na vadišče Varpalota na Madžarskem na enomesečno zaključno usposabljanje odhajajo 10. MOTB in druge enote, ki ga podpirajo. Na zaključku usposabljanja bo izvedeno ugotavljanje usposobljenosti za sodelovanje 10. MOTB v operacijah kriznega odzivanja, ki v naslednjem letu odhaja na misijo na Kosovo.

Klikni za povečavo

V nadaljevanju predstavitve je kapitan fregate Ivan Žnidar predstavil 430. mornariški divizion (MOD); njegov nastanek, vlogo in naloge, organizacijo ter izobraževanje in usposabljanje pripadnikov. Posebej je predstavil opremo s poudarkom na hitri patruljni ladji "Ankaran".

Klikni za povečavoPo predstavitvi se je predsednik republike in vrhovni poveljnik SV dr. Janez Drnovšek zahvalil za izčrpno in vsebinsko predstavitev. Povedal je, da je njegov vtis v zvezi z razvojem SV dober, da dosega zastavljene cilje. Ravno tako prihaja do organizacijskih premikov v SV, ki omogočajo njeno delovanje v operacijah kriznega odzivanja. Dr. Janez Drnovšek je povedal, da izobraževanja in usposabljanja ter različne vaje, ki jih izvajajo pripadniki SV, dajejo pričakovane rezultate. Poudaril je pomembno vlogo 10. MOTB, ki bo v novembru dosegel končne operativne zmogljivosti, v začetku naslednjega leta pa odšel na misijo v tujino. Zaključil je, da SV deluje solidno v okviru danih možnosti in izrazil zadovoljstvo nad obiskom.

Klikni za povečavoOb zaključku predstavitve si je predsednik republike in vrhovni poveljnik SV dr. Janez Drnovšek skupaj z načelnikom GŠSV general podpolkovnikom Albinom Gutmanom in kapitanom Renatom Petričem ogledal opremo 430. MOD-a, s hitro patruljno ladjo Ankaran pa so jih slovenski pomorščaki popeljali v koprski zaliv med Ankaranom in Izolo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani