arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel madžarskega predsednika dr. Mádla

Ljubljana, 04/19/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoNa povabilo predsednika republike dr. Janeza Drnovška se na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednik Madžarske dr. Ferenc Mádl. Predsednika sta v pogovorih ocenila odnose med Slovenijo in Madžarsko kot dobre in ugotovila, da poteka intenziven razvoj odnosov med državama na političnem, gospodarskem in kulturnem področju. Precej pozornosti sta sogovornika namenila položaju manjšin v Sloveniji in na Madžarskem, v pogovorih pa sta se dotaknila tudi nekaterih ostalih vprašanj, povezanih s članstvom v Evropski uniji in zvezi Nato.

Klikni za povečavoPredsednika sta si ob tej priložnosti tudi izmenjala najvišji državni odlikovanji.

Predsednik dr. Drnovšek je madžarskega predsednika odlikoval z Redom za izredne zasluge za zasluge pri vsestranskem razvijanju in utrjevanju prijateljskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Madžarsko, predsednik dr. Mádl pa je slovenskega predsednika odlikoval z Redom za zasluge Veliki križ na verižici.



Po končanih pogovorih je slovenski predsednik v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"Danes nas je obiskal predsednik Republike Madžarske, gospod Mádl. Ta obisk je še ena priložnost, da utrdimo naše izjemno dobre prijateljske, sosedske odnose. Med Slovenijo in Madžarsko že od naše osamosvojitve naprej potekajo stvari na najboljši možni način, bi lahko rekli, naše politično sodelovanje je ves čas zelo intenzivno. Naše sodelovanje pri doseganju skupnih ciljev, zlasti članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato je bilo ves čas zelo tesno in plodno. Sedaj vstopamo skupaj v novo obdobje, ko bo partnerstvo med Slovenijo in Madžarsko v okviru Evropske unije tudi zelo pomembno in potrebno. Takšne konzultacije in obiski, kot smo jih vzpostavili, lahko zelo veliko pripomorejo pri tekočem stalnem reševanju skupnih vprašanj v Evropski uniji.

Klikni za povečavoSicer se bilateralni odnosi tudi na gospodarskem področju razvijajo dobro. Medsebojna menjava se intenzivno povečuje. Odnosi so dobri tudi drugje, na kulturnem področju. Govorila sva tudi o vprašanjih prometne infrastrukture, ki nas povezuje in kjer želimo čimprej zaključiti program avtoceste, ki bo povezal Slovenijo in Madžarsko, modernizirati železniško progo in na ta način vzpostaviti vse pogoje, da bodo komunikacije med Slovenijo in Madžarsko tekle čim bolje, čim bolj nemoteno. In to bo podlaga tudi za sodelovanje na različnih področjih, predvsem na gospodarskem.

Klikni za povečavoPomembno pa je to tudi za naše manjšine. Tokrat smo govorili kar precej o vprašanju manjšin, madžarske v Sloveniji in slovenske na Madžarskem. Z naše strani smo opozorili na nekatera vprašanja; vprašanja financiranja, predvsem šolstva, vrtcev, tudi vprašanja medijev, ki naj bi bili dostopni slovenski manjšini na Madžarskem. Pogovori, ki smo jih imeli o tem, kažejo na to, da so ta sporočila pozitivno, konstruktivno sprejeta in da lahko pričakujemo hitro razreševanje odprtih vprašanj slovenske manjšine na Madžarskem. Zavedamo se tudi, da mora slovenska država še naprej skrbeti za madžarsko manjšino pri nas, da je kljub temu, da smo vzpostavili sorazmerno dobro zaščito manjšine, njeno zastopstvo v organih lokalne skupnosti in tudi države, da se ta manjšina le nahaja na gospodarsko depresivnem področju in da skupaj z regijo, gledano z vidika splošnega gospodarskega stanja, tudi madžarska manjšina na Slovenskem ni v najboljši situaciji. To bomo seveda poskušali reševati z instrumenti regionalnega razvoja, prepričan sem, da se naša vlada tega dobro zaveda, in še naprej razvijati in negovati instrumente manjšinske politike, ki smo jih vzpostavili v preteklem obdobju."



Klikni za povečavoNa vprašanje madžarskega novinarja glede infrastrukturnih projektov med Slovenijo in Madžarsko, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:

"Seveda je v interesu Slovenije, da čimprej pride do dokončanja teh povezav, do čim hitrejše izgradnje avtoceste. Velik je pritisk tudi pri nas, slovenskih državljanov v tem delu države, in zato sem prepričan, da bo slovenska vlada poskušala ta projekt dokončati čim prej. Dosedanja zagotovila so, da naj bi bil dokončan do konca leta 2008, torej da bi do leta 2008 dokončali avtocesto. Gre za velike projekte, tudi za precejšnja finančna sredstva, vendar to je ena izmed naših skupnih prioritet in prepričan sem, da bo to dokončano v najkrajšem možnem času. Enako velja tudi za posodobitev železniške proge, kjer pričakujemo, najbrž v kratkem, nove opredelitve slovenske vlade do hitrosti izvedbe tega projekta."

Klikni za povečavoNa vprašanji novinarke STA glede konkretnih ukrepov pri reševanju težav, povezanih z izvajanjem sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske manjšine na Madžarskem in madžarske narodne skupnosti ter glede datuma srečanja meddržavne komisije, ki skrbi za uresničevanje tega sporazuma, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:

"Precej smo govorili o manjšinskih vprašanjih in z naše strani smo prenesli še sveže vtise tudi včerajšnjega pogovora s predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem. Eno izmed opozoril je bilo, da se dvostranska komisija za manjšine že nekaj časa ni sestala, tako da smo se danes dogovorili, da se bo sestala v najkrajšem času, v maju. Slišali smo tudi zagotovila, da se bodo v najkrajšem možnem času rešila nekatera finančna vprašanja, vprašanja financiranja šol, vrtcev, pa tudi radia za slovensko manjšino na Madžarskem. Tako da s tega vidika mislim, da je bil naš pogovor precej ploden in če bo sledila takšna realizacija, potem mislim, da bo to precejšen korak naprej."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani