arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem predstavnikov Panevropskega gibanja

Brdo pri Kranju, 05/27/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na gradu Brdo pri Kranju sprejel predstavnike Panevropskega gibanja in jih nagovoril:

"Gospe in gospodje, zelo sem vesel, da ste nas obiskali v Sloveniji. Druži nas skupna globoka predanost evropski ideji. Menim, da današnja Evropa potrebuje novo energijo za nadaljevanje svojega razvoja in procesa integracije. To je tudi naša zgodovinska odgovornost. Evropska ideja je pomembna, ker izhaja iz izjemno tragičnih dogodkov: vojn in konfliktov. Zato moramo resnično opraviti naše delo in zagotoviti, da se bo ta integracija nadaljevala, krepila in da se bo oblikovala zavest o njeni nepovratnosti.

Klikni za povečavoZadnje čase se kar pogosto ponovno soočamo s kratkoročnimi koncepti, posebnimi ali pristranskimi interesi, preveč poudarjenimi nacionalnimi interesi, vendar bomo morali take trende preseči in najti nov zagon za Evropo. Menim, da je povsem nujno, da bo v bližnji prihodnosti sprejeta evropska ustava oziroma evropska ustavna pogodba. Tega procesa ne smemo opustiti zato, ker nacionalni politiki v nekaterih državah niso zmožni ljudem pojasniti, kaj Evropa je, in da je njena realizacija v interesu vseh. Ne smemo opustiti celotne ideje in sprejeti dejstva, da je Evropa v nekakšni krizi. Najti moramo izhod iz te situacije in zagotoviti nadaljevanje evropske integracije, da bo v naslednji etapi Evropa lahko odigrala svojo vlogo v svetu, ki to od nje pričakuje in zasluži. Mislim, da imamo v Evropi veliko dobrih idej, ki bi jih morali razširiti po svetu. Seveda pa moramo najprej opraviti svoje delo doma in zagotoviti, da bo naše skupno življenje postalo model tudi za druge narode.

Klikni za povečavoGospe in gospodje, upam, da je vaše bivanje v Sloveniji prijetno in vesel sem, da se lahko ponovno srečamo, zlasti z nekaterimi starimi prijatelji. Vesel sem, da ste tu in želim vam veliko uspeha pri vaših prizadevanjih v vaših državah, predvsem pa pri zagovarjanju evropske ideje. Hvala!"
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani