arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na eko - tržnici (Ljubljana, 10.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike o aktualnih vprašanjih

Murska Sobota, 08/10/2006  |  izjava


Predsednik republike je ob svojem današnjem obisku v Murski Soboti odgovarjal tudi na aktualna novinarska vprašanja (nelektorirano).
 • Vprašanje: Nekatere pa zelo zanima vaše zdravje, menda celo preveč. Kaj pravite na včerajšnje dogodke, se vam zdi, da so nekateri prekoračili mero dobrega okusa?
dr. Janez Drnovšek: Ah, to so jo že večkrat v preteklosti, tako da to ni nič novega. Nekateri pač potrebujejo precej časa, da postanejo tako bolj, kako bi rekel, normalni, ampak jaz se nič ne vznemirjam zaradi tega. Kot vidite, je veliko drugih aktivnosti, kamor je vredno usmerjati energijo, ne pa se ukvarjati s tem.
 • Vprašanje: Zanima me še tole, ali mogoče razmišljate tudi o kakšnih tožbah, glede na to, da je gospod Velikonja do teh informacij nekako moral priti. Niso se ponudile same.
dr. Janez Drnovšek: Ne, ne bom s tem izgubljal ne časa ne energije. Če bi tožil njega, bi moral že marsikoga, kakšne neumnosti vse so že nakladali do sedaj.
 • Vprašanje: Nekaj vas še moram vprašati, Urad predsednika je zaprosil za dodatnih 180 milijonov iz državnega proračuna, menda finančni minister o tem še razmišlja, med drugim očita, da Urad potroši preveč denarja. Kako vi odgovarjate na to, kakšno je vaše mnenje glede tega?
dr. Janez Drnovšek: Kot vem, bo ta znesek precej nižji od tega, ki ste ga omenili, ampak izračuni se še delajo. Moji sodelavci v Uradu bodo lahko posredovali informacije potem, ko bo vse jasno, ampak nikakor ne gre za tako velike številke.
 • Vprašanje: Koliko pa približno? Precej manj...
dr. Janez Drnovšek: Počakajmo.
 • Vprašanje: Imate kakšne informacije o Tomu Križnarju? Vi ste najprej pravzaprav na veliko razlagali, da je vaš odposlanec, zdaj pa nekateri očitajo, da nekako ne stojite več za njim. Je kaj na tem?
dr. Janez Drnovšek: Popolnoma stojim za njim. Absolutno.
 • Vprašanje: Kaj se dogaja z njim?
dr. Janez Drnovšek: Kot veste, se še vedno nahaja v zaporu, v El Faširju, v Sudanu. Poskušamo mu na različne načine - s pomočjo Evropske unije, najbolj Nemčije - pomagati, intervenirati tudi preko sudanske države, zato da bi Tomo Križnar bil čimprej na prostosti. Vsekakor bomo storili vse, kar je možno za to in stojimo za njim do konca, o tem ni najmanjšega dvoma.
 • Vprašanje: Pri nas bo ime tedna. Kakšen človek je za vas Tomo Križnar?
dr. Janez Drnovšek: On je zanimiv človek. Idealist in humanist. Bori se proti krivicam tega sveta, teh krivic je zelo veliko, šel je tja, kjer je morda najtežje, kjer so razmere najtežje, kjer je tudi zelo nevarno, tvegano, to se je tudi pokazalo, ampak ne glede na to, je šel tja zato, da bi poskušal kaj pomagati, kaj premakniti na boljše in želel bi si, da bi bilo čimveč takšnih ljudi.
 • Vprašanje: Zmago Jelinčič je danes spet navedel kar nekaj obtožb, danes vas je obtožil, da ste krivi za zaplete pri izgradnji vetrnih elektrarn v Volovji rebri, kako bi to komentirali?
dr. Janez Drnovšek: Sploh jih ne spremljam, tako da tudi ne vem, o čem govori, že zdavnaj sem nehal spremljati to, kaj govori Zmago Jelinčič, tako da bi tudi težko to komentiral.
 • Vprašanje: Te zaplete pri izgradnji teh elektrarn.
dr. Janez Drnovšek: Tudi teh zapletov ne poznam, tam naj se odloči stroka, jaz vem to, da so razlogi za in proti, iščejo se pač nadomestni viri energije, obnovljivi viri energije, so pa tudi proti ekologi, nekateri tudi opozarjajo na smiselnost, ekonomičnost te naložbe, ampak o tem mora odločiti stroka in seveda pristojni organi, tehtati te argumente za in proti.
 • Vprašanje: Imam še samo eno vprašanje. Ali menite, da vaš Urad res porabi preveč denarja za svoje dejavnosti ..., se vam zdi ta očitek upravičen?
dr. Janez Drnovšek: Ne, ne zdi se mi. Seveda ne. Sploh ne vem, zakaj se sedaj dviguje toliko prahu okoli tega, ker prvič ti izračuni niso še znani, niso dokončni, in drugič, kot vem, je kar precej drugih proračunskih porabnikov, vladnih porabnikov že dvignilo svojo porabo, dobilo proračunsko rezervo, pa o tem ni nobenega prahu.
 • Vprašanje: Glede na položaj, ki ga zasedate, imate zelo velik vpliv na ljudi, zelo ste spremenili to situacijo odnosa do zdravja, a menite, da ni to preveč abstraktno za nekako širšo množico ljudi, ta duhovnost, ki ste jo vi začeli razvijati, sprašujem, a menite, da res ljudje to razumejo na tak način, kot ste vi to, vi to opravljate?
dr. Janez Drnovšek: Mislim, vidim, saj se srečujem z njimi, dobivam takšne odzive in ravno v tem je stvar, da to, o čemer sedaj govorim, je ljudem blizu, to je njihovo življenje, to je njihovo okolje, to je bolj prijazna družba, to so njihovi konkretni problemi, o tem govorimo in to rešujemo. Prej je bilo bolj abstraktno, to, kar je zdaj, je pa zelo blizu ljudem.
 • Vprašanje: Kaj pa ta informacija, da ne hodite več k zdravnikom in da bo bolezen, oziroma zdravje in vaše telo in vaš um napravilo svoje, a mislite, da to ljudje na splošno dovolj pravilno razumejo?
dr. Janez Drnovšek: Zakaj bi človek hodil k zdravniku, če je zdrav, moram še enkrat vprašati, zakaj bi mene radi spravili k zdravniku, če sem zdrav. A vi greste k zdravniku, če ste zdravi?
 • Vprašanje: Ne.
dr. Janez Drnovšek: No, če vas nič ne boli, če vam nič ne manjka, če je vse odlično.
 • Vprašanje: A menite, da je problem razkrivanje osebnih informacij posebnega značaja prav tega zdravja problem pri nas v slovenskem zdravstvu, te zadnje informacije v zvezi z vami in gospodom Peterletom kažejo na to. Kakšno je vaše mnenje?
dr. Janez Drnovšek: Problemov je kar nekaj. Ni samo ta, mislim, da je tudi nekaj drugih problemov še kar precej večjih, kot je ta. Seveda tudi tukaj bi morala veljati neka pravila etike, ampak problemov v zdravstvu je drugje še več. Mislim, da bi se morali več ukvarjati z njimi, s tem, da bi ljudje res prišli do najboljše storitve zase, za svoje zdravje in vsi vemo, da je zdravstveni sistem pomemben in zato želimo, da je čimbolj učinkovit, racionalen, pravičen.
 • Vprašanje: Ali boste kaj ukrepali na tem področju, se pravi, da se začnejo spoštovati pravila etike, odnosa, varovanja osebnih podatkov, ki vendarle veljajo v Sloveniji in kaže, da se jih zdravniki oziroma zdravstveno osebje ne drži.
dr. Janez Drnovšek: Tukaj nimam kaj ukrepati. Sem že povedal, da v tem primeru ne bom nič ukrepal, da ne mislim usmerjati energije in časa v to, ampak kar se tiče pa nivoja zavedanja zdravnikov, le upam, da se bo toliko dvignil, da do takšnih pojavov ne bo več prihajalo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani