arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Obisk predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška v Franciji

Ljubljana, 01/17/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Parizu srečal s predsednikom Senata Republike Francije Christianom Ponceletom in ministrom za zunanje zadeve Republike Francije Phillippom Douste-Blazyjem.

Predsednik dr. Drnovšek je sogovornikoma predstavil pobudo za politično in humanitarno rešitev v Darfurju. Predsednik dr. Drnovšek je po pogovorih v izjavi za javnost povedal: " S francoskimi politiki se pogovarjamo o Darfurju, z mojimi predlogi so bili seznanjeni že prej in njihov odziv je pozitiven. Bili so veseli tega, da se je tudi Slovenija vključila v te aktivnosti. Trenutek je pravi, tako da sem še nekako razvijal svoje predloge, da se Varnostni svet Združenih narodov takoj in še bolj intenzivno vključi v reševanje situacije v Darfurju.

Klikni za povečavoPodal sem jim tudi še nekatere dodatne predloge, da bi vsi skupaj skušali pridobiti tudi Kitajsko, ker je gospodarsko močno prisotna v Sudanu, da se vključi v miroven proces. Lahko bi tudi pomagala pri okrepitvi mirovne misije, ki jo zdaj tam vodi Afriška unija, ki je številčno in po opremi očitno nezadostna, da bi skrbela za mir in varnost. Dogovorili smo se, da bomo še naprej v stiku in da bomo s francosko politiko sodelovali v iskanju rešitve za Darfur".


Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek se je udeležil tudi slovesnosti na sedežu UNESCO, kjer so znanstvenici, antropologinji in ambasadorki OZN dr. Jane Goodall podelili medaljo UNESCA ob šestdesetletnici te organizacije.

Predsednik dr. Drnovšek je v svojem nagovoru na slovesnosti izrazil veselje, da lahko prisostvuje temu dogodku in tudi občudovanju nad njenim delom. Izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da se je dr. Jane Goodall kot poznavalka razmer v Afriki pridružila pobudi " Svet za Darfur".

Klikni za povečavoPredsednik dr. Janez Drnovšek se je danes med obiskom v Parizu srečal tudi z monaškim princem Albertom II. in mu predstavil pobudo za humanitarno in politično akcijo v Darfurju. Monaški princ je izrazil podporo pobudi in pripravljenost za sodelovanje humanitarnih organizacij v Monaku pri tem projektu.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je med obiskom v Parizu srečal tudi z nekaterimi osebnostmi francoskega javnega življenje, med njimi z bivšim predsednikom uprave Renaulta Louisom Schweitzerjem in igralko Claudio Cardinale, ki ju je prav tako seznanil s svojo pobudo.

Klikni za povečavoKlikni za povečavo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani