arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Tako Slovenija kot Slovaška želita biti enakopravni partnerici znotraj EU

Bratislava - Slovaška, 10/14/2003  |  sporočilo za javnost


Po pogovorih na uradnem obisku predsednika republike dr. Janeza Drnovška v Republiki Slovaški.
========================

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se na povabilo slovaškega predsednika Rudolfa Schusterja mudi na dvodnevnem uradnem obisku na Slovaškem. Z gostiteljem sta po sprejemu z vojaškimi častmi najprej posadila kostanj pred Predsedniško palačo, kar je običaj ob najvišjih državniških obiskih. V okviru dvostranskih odnosov sta uvodoma ocenila dvostranske odnose med državama, ki so tradicionalno prijateljski in dobri. Slovaški predsednik je dejal, da tudi njih pogostoma zamenjujejo s Slovenijo, kar zgolj kaže na naše podobnosti in sorodnosti. Slovenski predsednik je dodal, da sta obe državi v preteklih letih v doseganju enakih ciljev prehodili podobno pot in sta na tej poti sodelovali in si pomagali. Izrazil je prepričanje, da bosta državi enako ali še bolj sodelovali tudi kot članici Evropske unije, saj bosta verjetno sledili podobnim interesom. Dr. Drnovšek je še dejal, da bo Slovenija v letu 2005 predsedovala OVSE, nato bo predsedovanje prevzela Slovaška in tudi tu so možnosti za izmenjavo informacij in poglobljeno sodelovanje še velike.

Klikni za povečavo Predsednik Schuster je nato predstavil stališče njegove države glede predloga za evropsko ustavo, kjer sta v pripravljalnem procesu obe državi tesno sodelovali. Dejal je, da so rezultati dobra osnova za medvladno konferenco in izrazil željo, da ima vsaka država svojega komisarja.

Predsednik dr. Drnovšek je ob tem dejal, da se Slovenija zavzema za okrepitev vseh evropskih institucij na način, da bo njihovo delovanje demokratično, učinkovito in uravnoteženo. Želimo si, da bi bila nova evropska ustava čimprej sprejeta. Želimo si ohranitev stalnega komisarja oz. zagotovitev stalne rotacije za mesto komisarja in boljšo določitev vloge nekaterih temeljnih institucij. Slovenija si želi obdržati takšen način glasovanja, kakršen je bil sprejet v Nici, je še dejal slovenski predsednik. Glede sodelovanja znotraj Nata sta se sogovornika strinjala, da Nato predstavlja temelj evroatlantskega sodelovanja in stabilnosti.

Klikni za povečavo Predsednik Schuster je nato izpostavil pripravljenost Slovaške, da podpre slovenske kandidature v mednarodnih organizacijah ter predstavil načrte glede vloge višegrajske skupine. Dejal je, da skupine V-4 ne nameravajo širiti, zelo pa si želijo okrepiti sodelovanje članic V-4 z ostalimi državami, saj bo sodelovanje manjših in srednjih držav v Evropski uniji izredno dragoceno. Oba sogovornika sta pozdravila rast blagovne menjave med državama in se zavzela za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja, ki v zadnjih letih narašča. Ob koncu sta se dotaknila slovenske pobude za ustanovitev Foruma slovanskih kultur, ki ga je slovaški predsednik ocenil kot izjemno zanimivo pobudo in izrazil pripravljenost njegove države za sodelovanje v Forumu.

Po končanih pogovorih je predsednik republike dr. Drnovšek takole ocenil pogovore (neavtoriziran zapis):
"Kot predsednik vlade sem veliko pozornosti posvečal krepitvi naših medsebojnih odnosov v zadnjih desetih letih. V tem času smo se predstavniki obeh držav veliko srečevali in izmenjavali izkušnje, ki sta si jih državi pridobivali v času približevanja evro-atlantskim institucijam. Dvostranske odnose smo dobro razvijali in lahko zatrdim, da težav in nerešenih vprašanj med državama ni. Državi imata veliko skupnega, v marsičem smo si podobni in mislim, da bomo tudi v prihodnje, kot člani Evropske unije in Nata, še veliko sodelovali. Zdaj se začenja novo obdobje, v katerem bomo skupaj gradili združeno Evropo. Najbrž ni naključje, da sta se Slovaška in Slovenija že zdaj našli v skupini enako mislečih držav. Držav, ki imajo podobne poglede, ko gre za evropsko konvencijo in za evropsko ustavo. Prepričan sem, da bo takšnih zavezništev v prihodnje še veliko. Tako Slovaška kot Slovenija si želita ohraniti svojo identiteto v Evropski uniji, želita biti enakopravni partnerici in ne želita biti marginalizirani. Zato bomo verjetno velikokrat skupaj branili svoja stališča, svoje pozicije in tudi skupaj iskali rešitve za nadaljnji razvoj Evropske unije. Veseli me tudi dejstvo, da smo v časih evropske gospodarske krize uspeli izboljšati našo medsebojno gospodarsko menjavo, ki se povečuje z dobro dinamiko in pričakujem, da se ta trend nadaljeval tudi v prihodnje."

V času obiska sta državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar in veleposlanica na Slovaškem Ada Filip Slivnik s predstavnikoma slovaške vlade oz. pošte podpisala Izvedbeni program sodelovanja v izobraževanju, znanosti in kulturi med Vlado RS in Vlado SR ter Sporazum med Vlado RS in Vlado SR o mednarodnem cestnem prometu. Oba predsednika pa sta si nato izmenjala visoki državni odlikovanji, beli dvokriž prvega reda Slovaške republike in zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Klikni za povečavo Slovenskega predsednika je popoldne sprejel tudi predsednik slovaške vlade Mikulaš Dzurinda, ki ga je gostil tudi na slavnostnem kosilu. Ob zdravici je slovaški premier dejal, da je vedno vesel srečanja z nekdanjim kolegom in prijateljem dr. Drnovškom, s katerim sta se skupaj zavzemala za vstop obeh držav tako v Evropsko unijo kot Nato. Ob tem je izrazil globoko spoštovanje do slovenskega predsednika, ki ga je označil kot državnika, ki ima izjemne zasluge ne le za uspešno pot slovenske države, pač pa tudi velike zasluge za stabilizacijo regije. Slovenski predsednik je v zdravici izpostavil skupne napore obeh vlad in poudaril zasluge slovaške vlade, ki je v preteklih letih uspela nadoknaditi zamujeno in postaviti trdne temelje, zaradi katerih bo sodelovanje Slovaške v Evropski uniji in Natu mnogo lažje.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani