arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pozdravno pismo predsednika republike slovenskim izgancem, ob 7. juniju - spominskem dnevu slovenskih izgnancev

Ljubljana, 06/07/2004  |  govor


Ob spominskem dnevu slovenskih izgnancev, prisilnih delavcev, beguncev in drugih žrtev vojnega nasilja se spominjamo najbolj temačnega obdobja v zgodovini človeštva. Ko je nasilje, nestrpnost in sovraštvo z vsemi svojimi krutimi posledicami, izpodrinilo vrednote miroljubnega sobivanja, sodelovanja, strpnosti in spoštovanja drug drugega. Z organiziranim pregonom in izgonom od domačih ognjišč, s suženjskim delom in z ločitvijo družin so hoteli tuji oblastniki pregnati in iztrebiti Vas, ki niste nikomur storili niti želeli nič žalega in nič hudega. To je bil čas, ki se ga zaradi povzročenega gorja ni vredno spominjati, vendar ga ne smemo nikdar pozabiti. Vaša trdoživost in volja v življenje sta tisto, kar ste dali za zgled prihodnjim rodovom in kot opomin, da se nekaj takšnega ne dogodi nikdar več.

Prav zaradi strašne izkušnje druge svetovne vojne, ki je tako usodno posegla prav v Vaša življenja, je v prej sovražnih evropskih narodih vzklilo spoznanje o pomenu sodelovanja držav in narodov. Na teh temeljih je zrasla Evropska unija, katere dober mesec je članica tudi Slovenija. Naša država je v Evropsko unijo vstopila z izkušnjo naroda, ki je v preteklem stoletju preživel mnogo gorja, vojn in spopadov. Z vedenjem in modrostjo, da trpljenje vodi še v večje trpljenje in spoštovanje v prijateljstvo, razvoj in ustvarjalnost neke družbe. Boj in volja za preživetje ter socialne izkušnje, med katere sodi tudi solidarnost, ki se je v času izgnanstva tako močno vzpostavila med Vami, so obogatile in oplemenitile ta narod. S samozavestjo in vero v moč prijateljstva, pomoči drug drugemu. Z vstopom v Evropsko unijo pa smo pridobili eno najmočnejših zagotovil, da bo izgnanstvo zgolj še beseda, ki opominja na trpljenje ljudi, ki so bili iztrgani iz svojih domov, beseda, ki sodi v preteklost.

Ob spominskem dnevu slovenskih izgnancev, želim Društvu izgnancev uspešno delo tudi v prihodnje, vsem nekdanjim izgnancem, prisilnim delavcem, beguncem in drugim žrtvam vojnega nasilja pa prijazno prihodnost ter veliko zdravja in sreče v zasebnem življenju.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani