arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pismo predsednika republike predsednikom in generalnim sekretarjem največjih svetovnih organizacij

Ljubljana, 01/06/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes poslal pismo predsednikom in generalnim sekretarjem največjih svetovnih organizacij na temo humanitarne krize v Darfurju. Pismo so prejeli: predsednik ZDA George W. Bush, generalni sekretar OZN Kofi A. Annan, avstrijski zvezni kancler Wolfgang Schuessel, avstrijski zvezni predsednik republike dr. Heinz Fischer, francoski predsednik Jacques Chirac, italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi, italijanski premier Silvio Berlusconi, britanski premier Tony Blair, predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao, ministrski predsednik Kanade Paul Martin, ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Nemčije Horst Köhler, nemška zvezna kanclerka Angela Merkel, japonski premier Junichiro Koizumi, generalni sekretar Sveta EU in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, generalni sekretar NATA Jaap de Hoop Scheffer, predsednik Nigerije in predsedujoči Afriški uniji Olusegun Obasanjo in predsednik komisije Afriške unije Alpha Oumar Konare.

V pismu je predsednik dr. Drnovšek zapisal:

"Dovolite mi, da Vas opozorim na humanitarno tragedijo strašljivih razsežnosti, ki jo od leta 2003 trpi afriško prebivalstvo v sudanski pokrajini Darfur. Kljub naporom mednarodne skupnosti, zlasti Afriške unije in Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, tragedija sudanskega prebivalstva v Darfurju ni nič manjša. Pogajanja o prekinitvi spopadov ter zagotovitvi humanitarnih in varnostnih pogojev za pomoč prizadetemu razseljenemu prebivalstvu so v preteklem letu zastala. Sprte strani ne kažejo pripravljenosti za nadaljevanje dialoga in za umiritev krize. Nasilje se širi. Število ubitih, pomorjenih, posiljenih, razseljenih dosega zastrašujoče številke. Širijo se nalezljive bolezni in več kot milijon ljudi je na begu. Konec minulega leta so padle prve žrtve tudi med pripadniki mirovne misije Afriške unije AMIS, ki naj bi skrbela za varnost in zaščito razseljenih oseb. Zaradi nasilja podivjanih hord, ropanj konvojev s humanitarno pomočjo, zastrupljanj vode in hrane se iz Darfurja umikajo tudi predstavniki Združenih narodov in humanitarnih organizacij, ki skušajo po svojih močeh pomagati prizadetemu prebivalstvu. Brez humanitarne oskrbe naj bi bilo po neuradnih podatkih humanitarnih organizacij ostalo nad 300.000 prebivalcev, zlasti žensk in otrok. V drugi polovici decembra je dobila kriza v Darfurju nove, mednarodne razsežnosti. Nevarno se je razširila v sosednjo Republiko Čad in čadski predsednik je obvestil Afriško unijo, da se njegova država nahaja v vojni s Sudanom ter pozval čadsko prebivalstvo k samoobrambnem organiziranju.


Resnično so razmere alarmantne ter ne dovoljujejo več brezbrižnosti in omahljivosti mednarodne skupnosti. Mednarodna skupnost se mora organizirati ter v najkrajšem času zagotoviti prizadetemu prebivalstvu učinkovito humanitarno pomoč ter preprečiti sleherno nasilje nad civilnim prebivalstvom. Človekovo življenje in pogoji za njegovo humano preživetje so vrednote, ki jih mora v 21. stoletju sprejeti vsa mednarodna skupnost. Storiti pa bi morala vse, kar je v njeni in naši moči, da preprečimo nasilje nad ljudmi in pomanjkanje.

Zaradi vsega tega, kar lahko danes z grozo spremljamo v Darfurju, Vas prosim in pozivam, da zastavite svoj ugled in vpliv v mednarodni skupnosti, da bi se tragedija v Darfurju preprečila in da bi se Afriška unija, Združeni narodi, Evropska unija, države skupine G-8 ter mednarodne organizacije hitro, enotno in učinkovito odzvale na humanitarno tragedijo v tem delu Republike Sudan ter preprečile širjenje konflikta in zagotovile potrebno razdelitev humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu.

Menim tudi, da je napočil čas za sklic mednarodne konference o krizi v Darfurju, ki naj povrne zaupanje sudanskega prebivalstva v mednarodne ustanove ter zagotovi Sudanu in Darfurju trajnejšo perspektivo miru, razvoja in varnosti. Konferenco bi lahko sklicali Afriška in Evropska unija ter Združeni narodi ob aktivni vlogi držav G-8.

Ob tej priložnosti Vas tudi obveščam, da nameravam februarja 2006 kot predsednik Republike Slovenije obiskati Republiko Sudan in Republiko Čad ter prenesti prizadetemu prebivalstvu v Darfurju našo skromno humanitarno pomoč. Želel bi, da se tej humanitarni pobudi pridružite tudi Vi, Vaša država oz. organizacija."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani