arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pogovor s predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom za POP TV

Ljubljana, 01/07/2006  |  intervju


S predsednikom dr. Drnovškom se je pogovarjala novinarka Alenka Mirt Iskra (neavtoriziran zapis).


Novinarka: Gospod predsednik, vsi smo opazili spremembo vašega načina življenja, vedenja, odnosa do politike, kaj je botrovalo tej spremembi?

dr. Drnovšek: Najbrž več razlogov. Včasih je kar težko razložiti, zakaj do česa pride, zakaj se stvari spremenijo, vendar je pomembno, da se na bolje. In mislim, da so se na bolje.

Novinarka: Ste morda kakšne prioritete v življenju zdaj postavili višje, ste kakšne stvari izločili?

dr. Drnovšek: Da, kar precej sem spremenil. Mislim, da sem predvsem poenostavil življenje, da si ga ne kompliciram, ne sebi ne drugim, da govorim tisto, kar mislim in kar je res. Tudi jem tisto, kar mi ustreza po občutku, ne po kakšnih doktrinah, ki mi jih je morda nekdo predstavil.

Novinarka: Nekateri pravijo, da ste zdaj postali bolj ljudski, bolj dostopni, bližje ljudem. Se vam zdi, da to vpliva tudi na vaš odnos do politike kot takšne?

dr. Drnovšek: Morda že vpliva.

Novinarka: Gotovo že vpliva. Vas zdaj zanimajo druge stvari, kot so vas prej v zvezi s politiko?

dr. Drnovšek: Res je. Prej sem bil zelo zatopljen v reševanje različnih problemov, finančnih, tudi drugačnih, skratka vse tisto, kar pesti državo. Zdaj lahko razmišljam širše. Nekako sem se otresel tudi obremenitev ali morda nekega okvira predsednika vlade, tisto, kar sem bil prej. Kot predsednik države skušam delovati drugače, širše, bolj neposredno, zanimam se za svetovne probleme. Sem se tudi že prej, vendar jih zdaj skušam tu in tam tudi reševati. In pa biti čim bližje ljudem, v komunikaciji. Med ljudmi se dobro počutim. Sem prav vesel, da se tudi oni dobro počutijo, kadar pridem. Tako da to so zelo prijetna doživetja, ko hodim po Sloveniji.

Novinarka: Ali je k vaši spremembi na kakršen koli način vplivala tudi vaša bolezen? Ali se po tem, ko je človek soočen s težko boleznijo, spremeni njegov pogled na samega sebe, na življenje? Sem prepričana, da je tako, pa vendarle sprašujem še vas.

dr. Drnovšek: Vsekakor. Huda bolezen je pravzaprav znak, da je človek zašel v slepo ulico s prejšnjim načinom življenja. In lahko jo vzamemo tudi kot resno opozorilo, češ, če bom nadaljeval s takšnim načinom življenja, bo naslednjič morda prepozno. Tako da jaz sem to vzel kot resno opozorilo in spremenil način življenja, tako kot sem vam že prej rekel, sem ga poenostavil. Tako je na nek način postalo lažje. Ukvarjam se s pozitivnimi zadevami, raje kot pa z negativnimi. Skušam se tudi več ukvarjati s pozitivnimi ljudmi.

Novinarka: Kaj pa delate za čustveno ravnovesje? Imate kakšen poseben način sprostitve, tehnike, metode?

dr. Drnovšek: Nič posebnega ne delam za to. Sem popolnoma zadovoljen s stvarmi takšnimi, kot so. Ne želim si nič kaj bistveno spreminjati. Živim tako iz dneva v dan. Skušam biti, pravzaprav sem v nekem ravnotežju sam s sabo in s svetom. In z naravo. Narava je pomembna. Skušam biti čim bližje naravi in tudi čim več v naravi. Tam si človek spet nabere pozitivne energije, ki jo potrebuje.

Novinarka: Nekateri politiki pravijo, da do te spremembe ni prišlo spontano, ampak da je del dobro zrežiranega političnega marketinga...

dr. Drnovšek: Poglejte, včasih se ob tem kar nasmejim. Če človek dela stvari prav, tako kot jih je treba, potem se vsi sprašujejo, zakaj jih delaš prav. Ne gre jim v račun, zakaj jih delaš prav, kot da mora biti nekaj zadaj. Torej, kot da je normalno, da jih delaš narobe. Če jih delaš narobe, potem naj bi bilo prav. Jaz jih enostavno delam tako kot mislim, da je prav.

Novinarka: Delajte jih še naprej in hvala lepa.

dr. Drnovšek: Hvala lepa tudi vam.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani