arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S hrvaškim predsednikom Mesićem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek zaključil obisk v Rimu

Rim, Italija, 03/01/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes zaključil svojo udeležbo na mednarodni konferenci Aspen Institut Italija z nastopom na plenarnem zasedanju , ki je bil posvečen vprašanjem predlogov za italijansko predsedovanje EU v drugi polovici letošnjega leta. Plenarno zasedanje je vodil italijanski senator Guliano Amato, sicer podpredsednik Evropske konvencije. Poleg slovenskega predsednika so na njem nastopili tudi italijanski minister za tehnologijo Lucio Stanca, romunski zunanji minister Mircea Dan Geoana, nekdanji italijanski zunanji minister Gianni De Michellis, nemški notranji minister Otto Schily, predsednik poljske nacionalne banke Leszek Balcedowicz in evropski komisar za konkurenčnost Mario Monti.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je v svojem nastopu dejal, da bo prihajajoče italijansko predsedovanje izredno pomembno za bodoči razvoj Unije, kot tudi celotne Evrope. Evropa se namreč danes nahaja v zelo posebnem položaju. Po eni strani evropski voditelji soočajo drug drugega z različnimi pogledi na aktualen položaj v mednarodnih odnosih, po drugi strani pa poskušajo dajati vtis, da se na drugih področjih njihovo sodelovanje nadaljuje po starem. Tudi zato je slovenski predsednik izrazil upanje, da smo lahko optimistični glede nadaljnjega razvoja dogodkov, čeprav obstaja dejstvo, da je Evropa danes soočena z eno svojih naboj resnih kriz v zadnjem času, ki jo zaznamuje tudi odsotnost jasne strategije in motivov nekaterih voditeljev. Pri tem je dr. Drnovšek poudaril, da razume sedanjo pozicijo ZDA, ki so se po napadih 11. septembra lani odločile za aktiven pristop za zagotavljanje svoje nacionalne varnosti. Težava je le v tem, da Američani svoje strategije niso predstavili dovolj dobro mednarodni javnosti in to v času, ko je le-ta nezadovoljna zaradi ameriškega nasprotovanja mednarodnim iniciativam, kot sta Kiotski sporazum in mednarodno kazensko sodišče. Vsekakor bodo morale ZDA v primeru, da bodo še naprej igrale vodilno vlogo pri zagotavljanju mednarodne varnosti, vzeti nase tudi odgovornost pri drugih vprašanjih, kot sta spopadanje s svetovno revščino in klimatskimi spremembami, kjer pa ima Evropa že bolj napredno in izdelano pozicijo.

Predsednik dr. Drnovšek je poudaril, da je zdaj čas, da se najde skupni jezik med Evropo in Ameriko in da se zbližajo razlike v stališčih, tako v dobro transatlantskega sodelovanja, kot tudi v dobro mednarodnim organizacijam, kot sta OZN in Nato. V nasprotnem primeru bo namreč Italija v času svojega predsedovanja soočena z resnimi težavami. Predsednik je tudi poudaril, da imajo države kandidatke za vstop v EU v zvezi s sedanjimi razhajanji med EU in ZDA zelo mešane občutke. Ob tem je poudaril, da nedavne izjave, posebej s strani ene največjih evropskih držav, ne prispevajo k vtisu, da države kandidatke vstopajo v združbo enako spoštovanih članic. Zato je izrazil upanje, da takšne izjave ne predstavljajo nekega splošnega odnosa do bodočih novih članic znotraj EU.

Predsednik dr. Drnovšek je izvajanje zaključil z besedami, da je navkljub vsem razmeram optimist glede rešitve sedanjega položaja in izrazil upanje za uspeh italijanskega predsedstva EU.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani