arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike za predsednika računskega sodišča predlaga Andreja Engelmana, za sodnika Sodišča Evropskih skupnosti, dr. Marka Ilešiča, Barbaro Brezigar za nacionalno predstavnico v Eurojust ter dr. Lovra Šturma za sodnika za varstvo osebnih podatkov v skupnem nadzornem telesu

Ljubljana, 03/09/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin odločil, da državnemu zboru za predsednika računskega sodišča v imenovanje predlaga Andreja Engelmana, namestnika direktorja Službe Vlade Republike Slovenije za evropske zadeve. Na poziv za zbiranje predlogov za predsednika računskega sodišča, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, 5. februarja 2004, so se poleg Andreja Engelmana prijavili še mag. Miroslav Berger, Martin Jakše, mag. Silva Jamnik, Miran Lozej, mag. Dragica Povh in Zdenka Vidovič.

Andrej Engelman je univerzitetni diplomirani ekonomist, ki od leta 1998 opravlja funkcijo namestnika direktorja Službe Vlade Republike Slovenije za evropske zadeve, odgovoren za implementacijo evropskega sporazuma o pridruženem članstvu Republike Slovenije k EU, za pripravo in spremljanje državnega prava za sprejem pravnega reda EU in za pripravo rednih poročil o napredku Republike Slovenije. Delokrog kandidata za predsednika računskega sodišča je bil predvsem povezan z izvajanjem zavez Republike Slovenije v okviru pristopnih pogajanj za članstvo EU in pripravi Republike Slovenije na članstvo v EU. V obdobju 2000 do 2003 je bil tudi vodja slovenskega dela pridružitvenega odbora.

Sodeloval je tudi pri vzpostavitvi sistema koordinacije evropskih zadev v Republiki Sloveniji, tako v pristopnem obdobju kot v obdobju članstva. V celotnem obdobju delovanja je vodil, aktivno sodeloval oziroma sodeloval na številnih seminarjih s področja proračuna, javnih financ, reforme javne uprave ter področja evropskih zadev, tako v Sloveniji kot tudi v državah članicah EU, pristopnicah in potencialnih kandidatkah za članstvo EU.

Predtem je Andrej Engelman kot državni sekretar pristojen za državni proračun in javne finance, delal na ministrstvu za finance. V obdobju dela na ministrstvu za finance je bil odgovoren za zakonodajo s področja javnih financ ter pripravo in izvrševanje državnega proračuna, vodil je pripravo osmih proračunov Republike Slovenije, bil pa je tudi odgovoren za pripravo zakona o financiranju občin in zakona o javnih naročilih.

Predsednik republike se je z vodji poslanskih skupin in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti posvetoval tudi o kandidaturah za institucije oziroma organe Evropskih skupnosti. Na podlagi prvega odstavka 6. člena Zakona o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč in na podlagi posvetov in mnenj se je predsednik odločil, da državnemu zboru v izvolitev za sodnika Sodišča Evropskih skupnosti v Luksemburgu predlaga prof. dr. Marka Ilešiča, izrednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, za nacionalno predstavnico v Eurojust predsednik predlaga Barbaro Brezigar, vrhovno državno tožilko na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije, za ad hoc sodnika za varstvo osebnih podatkov v skupnem nadzornem telesu pa univ. prof. dr. Lovra Šturma, rednega univerzitetnega profesorja in direktorja Inštituta za varstvo človekovih pravic v Ljubljani.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani