arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Med knjigami - na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pozdravno pismo ob dnevu krvodajalstva

Ljubljana, 06/04/2004  |  govor


Med najprijaznejše geste sodobnega življenja danes sodi gesta dobrote. Solidarnost je lepa beseda, ki pa s pasivnostjo lahko izgubi del leska. Krvodajalstvo je ena tistih tihih dejavnosti, ki s svojo dolgo tradicijo opozarjajo, da solidarnost ni zgolj beseda. Živi tudi v svetu, ki je tako prepojen s potrošništvom in v katerem ima vse svojo ceno.

Kri nima cene. Kri je neprecenljiva. Ker pomeni življenje in ker je ne more nadomestiti nič drugega, kot zgolj kri človeka, ki jo nesebično daruje. Daruje nevedoč komu, a vedoč zakaj. Ker verjame v moč človeške solidarnosti, prijaznosti in dobrote. V moč vrednot, na katerih sloni družba, v kateri vsi radi živimo – prijazna in humana družba. Slovenija je vedno veljala za državo, v kateri so krvodajalske akcije dobro organizirane in obiskane. Nedvomno zaradi dobre organiziranosti Rdečega križa in njegovih območnih enot, ki slonijo tudi na prostovoljnem delu, pa tudi dela Zavoda za transfuzijsko medicino. Število krvodajalcev se je v zadnjih letih sicer zmanjšalo, a v državi za zdaj še uspevamo ohranjati ravnotežje pri preskrbi s krvjo. Želim si, da bi uspeli trend zmanjševanja ohraniti na ravni, ki zagotavlja nemoteno oskrbo zdravstvenega sistema z varno krvjo.

Darovanje pomeni bogatenje, bogatenje osebnosti in družbe. Ob mednarodnem dnevu krvodajalstva bi se vsem rednim in občasnim krvodajalcem rad zahvalil in zaželel, da bi še naprej ostali predani tej plemeniti dejavnosti.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani