arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Uradni obisk predsednika republike dr. Janeza Drnovška v Romuniji

Bukarešta, Romunija, 01/30/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se mudi na uradnem obisku v Bukarešti, kjer se je danes srečal s predsednikom Romunije Traianom Basescujem, predsednikom senata Nicolaejem Vacaroiujem in predsednikom poslanske zbornice Adrianom Nastasejem. Glavna tema pogovorov je bila približevanje Romunije k Evropski uniji in podpora, ki jo Romunija pričakuje pri tem procesu s strani Slovenije.

Predsednik dr. Drnovšek je v pogovorih poudaril, da smo velik del poti približevanja evroatlantskim integracijam prehodili skupaj. Sogovorniki so se strinjali, da morajo vrata Evropske unije ostati odprta predvsem za države, ki mejijo tako na Slovenijo kot na Romunijo. Predsednik dr. Drnovšek je tudi povedal, da Slovenija podpira evropsko perspektivo tudi za države Zahodnega Balkana ter da bi evropska perspektiva prispevala k rešitvi problemov, kot so vprašanje Pridnestrja in Kosovo.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je v pogovorih povedal, da je Romunija pomembna partnerica Slovenije na vseh področjih, ne samo gospodarskem. Možnosti za sodelovanje med državama pa obstajajo tudi na multilateralni osnovi. V pogovoru so se sogovorniki strinjali, da bi bilo v interesu bolj razvitega sodelovanja med državama tudi izboljšanje povezav, predvsem letalskega prometa med Ljubljano in Bukarešto. Romunska stran je izrazila tudi interes, da bi Slovenija odprla diplomatsko predstavništvo v Bukarešti, kar bi pripomoglo k okrepitvi gospodarskih povezav med državama.

Klikni za povečavoObisk se bo nadaljeval jutri, ko bo predsednik dr. Drnovšek obiskal mestno hišo v Bukarešti in se srečal z županom Adrieanom Videanujem. Obiskal pa bo tudi staro zimsko letovišče Sinaia, kjer so predvidena srečanja s predsednikom Vlade Romunije Calinom Popescu – Tariceanujem in županom Sinaie Vladom Gheorghejem Opreajem.


Klikni za povečavoKlikni za povečavo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani