arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Na dnevu slovenskih odvetnikov

Ljubljana, 06/08/2007  |  govor


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na 21. Dnevu slovenskih odvetnikov v Termah Zreče prisotne nagovoril: (nelektorirano)

Klikni za povečavo"Spoštovani gospe in gospodje, lepo vas pozdravljam ob vašem dnevu. Odvetništvo ima bogato tradicijo tudi v Sloveniji. Vaše stanovsko združenje je eno starejših, kot sem obveščen; ustanovljeno je bilo že leta 1868 in ima torej za seboj že kar lepo tradicijo, kar pomeni tudi veliko izkušenj v različnih obdobjih, sistemih, v različnih preizkušnjah. Tudi odvetništvo je moralo iti skozi razne preizkušnje, iskati najboljše poti in tudi ohranjati, zagotavljati svoj položaj v družbi, v državi. Pri tem je bilo vedno pomembno, da si odvetništvo zagotovi svojo neodvisnost, da je neodvisno odvetništvo ena izmed temeljnih kategorij človekovih pravic v širšem smislu. Da mora imeti vsak človek pravico in možnost do neodvisne, strokovne in dobre obrambe, kadar se znajde v sodnih postopkih. Zato lahko tudi po položaju odvetništva ocenjujemo, kakšno je dejansko stanje človekovih pravic v posamezni državi in vaša prizadevanja, da takšno neodvisnost ohranite tudi naprej, so več kot legitimna. So nujna, nujno potrebna. Celo v časih socializma prejšnje države je imelo odvetništvo pri nas sorazmerno dober položaj, sorazmerno visoko samostojnost in seveda vsi upravičeno pričakujemo, da bo takšno samostojnost najmanj ohranilo tudi v sedanjih časih. Zato je tudi vaša razprava, namenjena temu vprašanju, več kot upravičena. Učinkovitost pravosodnega sistema moramo izboljševati. to je dejstvo. Vendar ne na tak način, da bi zmanjšali možnost ali pravico do obrambe vsakega posameznika v sodnih postopkih. Ta mora ostati resnična in neokrnjena.

Kot predsednik države seveda zagovarjam neodvisnost različnih državnih institucij, tako tudi neodvisnost odvetništva. To bi bilo danes ob vašem srečanju tudi moje glavno sporočilo. Želim, da bi tudi naprej uspešno delovali, da bi ohranili svoj neodvisni položaj, ki ga nova zakonodaja ne sme okrniti, in da bi svoje delovanje - poleg ustrezne zakonodaje - seveda utemeljevali tudi na moralnih vrednotah, ki morajo biti prisotne, posebej v delovanju vseh dejavnosti ljudi kjerkoli v svetu. Seveda si želim, da bi bilo to čim bolj prisotno v naši državi, v Sloveniji. Veliko uspeha torej in tudi uspešen današnji dan, današnji posvet. Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani